Otvoren Sabor Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Kulturna smotra u manastiru Kalenić

Otvoren Sabor Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Srbija -
Lepota vrednosti unutar manastira i lepota spoljašnosti, čini nas u posebnim u hramu kulture i tradicije Evrope", istakla je Đukić Dejanović

REKOVAC - Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović u subotu je otvorila 44 Sabor Prođoh Levač, prođoh Šumadiju u porti srednjevekonog manastira Kalenić kod Rekovca.

Vlada Srbije ne samo prioritetima, zapošljavanjem i ekonomskim razvojem, već i krupnim koracima u svim segmentima života, uključujući tradiciju, kulturu i našu duhovnost, želi da razume, da podstrek i pomogne da se Srbija razvija.

Ovde u našoj Šumadiji i Levču zapravo se čuva tradicija Vojvodine i Kosmeta, kazala je ona i izrazila zadovoljstvo što što će pored naših kulturno-umetničkih društava učešće uzeti i umetnici Slovenije i Rusije, udaljenih, a nama bliskih sredina.

"Pripadam generaciji koja se vaspitavala na tradiciji 15. veka na koju smo vrlo ponosni, posebno na drugu dekada kada je Kalenić sazidan. Lepota vrednosti unutar manastira i lepota spoljašnosti, čini nas u posebnim u hramu kulture i tradicije Evrope", istakla je Đukić Dejanović.

Kako je rekla, sabor traje 44 godine i opradvadao je ideju postojanja, zapravo to je smotra tradicionalnih veštiona ljudi ovog kraja i Levač i Šumadija se nikada ne zaboravljaju.

U okviru dramskog programa ,,Kalenić - riznica Srpstva" nastupili su glumici Viktor Savić, Petar Strugar, Nenad Heraković, Bojan Krivokapić i Momir Bradić, i hor i folklor AKUD Ivo Lola Rivar.

Sabor obeležava 120 godina od književnika Miloša Crnjanskog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track