PROTEST NA KOLENIMA: Puzim jer i psi imaju veća prava od ljudi!
Foto: Zorana Jeftić

U opštini Gornji Milanovac

PROTEST NA KOLENIMA: Puzim jer i psi imaju veća prava od ljudi!

Srbija -
Duško Filipović čak tri sata na kolenima išao do zgrade Opštine kako bi zatražio zaštitu porodične kuće na Rudniku

GORNJI MILANOVAC - Vratite mi moju kuću, inače ću se ubiti.Duško Filipović (54) iz Gornjeg Milanovca juče ujutru je tri sata na kolenima puzio kako bi od lokalne institucije zatražio svoja prava i zaštitio porodičnu kuću na Rudniku, ugroženu miniranjem u rudniku olova i cinka.Raspadanje- Godinama pokušavam da spasem kuću, koja mi se bukvalno raspada. Česta miniranja u rudniku gotovo su je uništila. Pojavile su se pukotine svuda po zidovima, strujomer otpada, ma sve se ruši... Otac mi je umro od raka pluća, a sve domaće životinje koje sam imao uginule su jer su pile vodu prepunu cinka i olova iz rudnika - kaže Filipović.On dodaje da već četiri godine šalje dopise i podnosi tužbe protiv rudnika olova i cinka.- Moja kuća je u neposrednoj blizini površinske eksploatacije, pa je oštećena od detonacija. Najgore od svega je što niko ništa ne preduzima u vezi s tim. Oko kuće nalazi se osam jama, a ja sam rešio danas da skrenem pažnju na sebe, pa možda me neko i čuje - očajan je Filipović.ProblemKako nam je rekao, trudio se da izabere neuobičajen način da skrene pažnju na svoj problem.- Kako i psi danas imaju veća prava od ljudi i više su zaštićeni, odlučio sam da kao pas otpuzim do Opštine u Gornjem Milanovcu. Zahtev da mi se popravi kuća i da se olovo i cink više ne iskopavaju na taj način, jer to šteti svim meštanima na Rudniku, predao sam sedištu Socijalističke partije Srbije u Milanovcu, kao i u Opštini, u kojoj ta partija ima većinu - objašnjava Filipović.

Traži pravdu... Ispred Opštine
Traži pravdu... Ispred Opštine

Propada zbog miniranja u rudniku... Duškova kuća
Propada zbog miniranja u rudniku... Duškova kuća

Žali se na detonaciju... Majka Stanimirka
Žali se na detonaciju... Majka Stanimirka

Opština bez odgovoraPokušali smo da stupimo u kontakt s nekim iz Opštine kako bi nam dao informaciju o Filipoviću.- Zamenik predsednika opštine Milisav Mirković, zadužen da daje izjave, nije tu - rekla nam je sekretarica.

Ne smeju ni u toaletDuškova majka Stanimirka kaže da im je sve od detonacije uništeno.- Decu ne smem da pustim da ulaze u kupatilo da im kazančić ili bojler ne bi pali na glavu - priča Stanimirka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track