DA LI NA LETOVANJE PREKO TURISTIČKIH AGENCIJA ILI NA DRUGI NAČIN?
Foto: Promo

DA LI NA LETOVANJE PREKO TURISTIČKIH AGENCIJA ILI NA DRUGI NAČIN?

Zabava -


Kako je sezona godišnjih odmora i letovanja već uveliko aktuelna, mnogi se pitaju da li poverenje ukazati turističkim agencijama ili aranžman za letovanje rezervisati individualno, preko pojedinih sajtova, portala, facebook stranica koji nude ovakve usluge ili se uputiti kolima pa tražiti smeštaj na licu mesta? Pokušaćemo da dođemo do argumenata za ili protiv?

Turističke agencije zvanično registrovane u našoj zemlji, koje imaju zakonom predviđenu licencu za obavljanje delatnosti u turizmu, imaju garanciju putovanja koja GARANTUJE putnicima da će aranžman koji su uplatili sigurno biti rezervisan, bez dileme je najsigurnije rešenje za svakog putnika.

Povodom ove priče, posetili smo turističku agenciju Oktopod travel iz Beograda, koja je bez sumnje lider na našem tržištu po broju turista za destinaciju Grčka, i u razgovoru sa predstavnikom agencije Suzanom Mlinar smo pokušali da dođemo do nekih važnih odgovora koji mogu mučiti naše čitaoce, na temu izbora turističkog aranžmana:

Na naše pitanje da li je najbolji izbor putovanje preko agencije, a ne na neki drugi način, Suzana nam odgovara:

- Sigurno je najbezbednije putovanje preko agencije, naravno preko proverenih, gde prilikom ugovaranja turističkog aranžmana klijent mora da bude upoznat ko je stvarni organizator putovanja. Postoji veliki broj posrednika u prodaji, koji su u obavezi da predstave organizatora koji stoji iza određenog putovanja i koji moraju prodavati aranžman po uslovima koji je predvideo organizator putovanja u svom programu. Dakle, treba znati ime organizatora, broj licence koji je dokaz da je organizator registrovan za obavljanje turističke delatnosti, samim tim i broj garancije putovanja koja se mora dobiti od strane agencije ili posrednika prilikom sklapanja ugovora o putovanju. Garancija se dobija posredstvom osiguravajuće kuće, a mi u agenciji Oktopod koristimo YUTA garanciju putovanja. Sigurnost za putnike koji koriste naše usluge je 100% . Takođe, sve informacije koje se dobiju od nas (opisi u katalozima i na zvaničnoj web stranici) su adekvatne, istinite i garantovane. Na svakoj destinaciji Oktopod travel ima svog predstavnika koji 24h brine o svojim putnicima, što nije slučaj sa turistima koji mimo agencije rezervišu aranžman.

Smatramo da je svakom putniku veoma bitno da pri dolasku i u toku svog boravka u stranoj zemlji i nepoznatom okuženju ima podršku i osobu kojoj može da se obrati za sve nepredviđene situacije, pitanja, dodatne informacije.

Ljudi koji su rezervisali putovanje bez agencija, nam se često javljaju sa destinacija, tražeći pomoć. Putnicima koji su individualno uplatili aranžman se dešavaju razne situacije: vlasnici kuća često obećani apartman prodaju nekom drugom, pa putnici na licu mesta ostanu na ulici, ili apartman ne odgovara strukturi koju su rezervisali, a bilo je slučajeva da apartmani i ne postoje, te se putnici razumljivo osećaju prevareni. Mi se trudimo da i tim putnicima damo savet ili pomognemo ako postoji rešenje, prvenstveno pronađemo neophodan smeštaj, ali često puta u samoj sezoni ne postoji prazan krevet, pa putnici prespavaju noći u svojim automobilima.

Kako ne bismo paralelu između dva načina putovanja povlačili samo kroz navedene, prilično dramatične, situacije pokušaćemo da svim čitaocima objasnimo i kroz druge primere zašto je putovanje putem organizacije agencije daleko bolje od individualnog putovanja:

  1. Ukoliko letujete putem agencije već na samom početku, dok još razmišljate o izboru destinacije možete da se obratite stručnom kadru agencije koje može da vas uputi, predstavi destinaciju, preporuči letovalište najbolje za vas. Ne morate da trošite sate i dane čitajući forume, istraživajući regiju putem interneta i drugih sličnih izvora.
  2. Svoj boravak na određenoj destinaciji možete lako da ulepšate i upotpunite ukoliko letujete u organizaciji turističke agencije. Uloga naših predstavnika je i da vam predloži interesante izlete u organizaciji agencije Oktopod. Dobijete ponudu čim stignete, odaberete šta vas interesuje i vaše je samo da uživate. Sve vas čeka već dobro osmišljeno uz vodiča od kog ćete čuti mnogo toga korisnog i zanimljivog. Ukoliko putujete samostalno ne možemo da garantujemo da je putnicima dozvoljen ulazak baš u sve lokalitete, niti kada i po kojim cenama i uz sve to susrešćete se sa obilaskom koji nije propraćen adekvatnim informacijama od strane vodiča, a isto tako u većini slučajeva postoji i problem jezičke barijere.
  3. Ukoliko preferirate aranžmane u organizaciji agencije, pored smeštaja možete se opredeliti i za neku vrstu prevoza. Ukoliko niste vozač ili jednostavno ne želite da se u toku svog odmora umarate i opterećujete vožnjom u agenciji Oktopod možete se opredeliti za putovanje našim modernim, opremljenim turističkim autobusima predviđenim za duga i udobna putovanja ili avionskim prevozom koji vas na najlakši i najbrži način dovede do vaših omiljenih destinacija.
  4. Smatramo da postoji i izvesna cenovna razlika između ponude portala i tarifa turističkih agencija. Oktopod travel ima veliki broj akcija na svom sajtu www.oktopod.rs, koji je ujedno i najposećeniji portal svih turističkih agencija u Srbiji, pa klijenti koji uplate preko agencije mogu proći jeftinije, platiti aranžman na rate administrativnom zabranom, čekovima građana, karticama Banca Intese i slično. First minute i Last minute ponude su aranžmani sa veoma povoljnim cenama, zaključila je Suzana iz agencije Oktopod Travel.
foto: Promo

Svakako je jasno da svi putnici imaju slobodu u izboru putovanja i načinu realizovanja istog. Ovim člankom smo se potrudili da ukažemo na prednosti i mane u tom izboru i nadamo se da smo vam makar malo pomogli. Svim putnicima koji će se ipak i ovo naredno leto opredeliti na putovanje u sopstvenoj režiji želimo da napomenemo i procedure koje ih mogu sačekati pri ulasku u stranu državu. Na graničnim prelazima se može desiti da službeno lice traži dokaz putovanja, što je vaučer u slučaju uplate aranžmana preko agencija, pa je savet putnicima koji individualno putuju, da takav dokument traže od onoga kome uplaćuju aranžman, kako bi izbegli neprijatnosti i kako bi vlasnik apartmana legalno prijavio boravak turista. Mnogi objekti u Grčkoj nemaju dozvolu za rad i izdaju apartmane “na crno” pa nije retkost da turistička policija reaguje, što je dodatna neprijatnost za turiste.

Dakle, sigurnost, povoljni uslovi plaćanja, garancija, ugovorna obaveza, predstavnik na destinaciji, pomoć oko izbora aranžmana su na strani turističkih agencija, a plaćanje u devizama na licu mesta, izbor apartmana na licu mesta, su eventualni aduti bukiranja aranžmana bez agencija. Verujemo da će naši čitaoci napraviti pravi izbor.

foto: Promo

( Promo tekst - Foto: Promo )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track