IZBOR PROVAJDERA NIKAD VEĆI, ALI I NIKAD SKUPLJI
Foto: Shutterstock

IZBOR PROVAJDERA NIKAD VEĆI, ALI I NIKAD SKUPLJI

Zabava -

Samo nekoliko nedelja od pojavljivanja vesti da kablovski operator SBB ubuduće neće emitovati programe dve nacionalne televizije, TV Prva i B92, saga je dobila i svoj epilog. Dogovor na relaciji dve grupe, Junajted i Kopernikus, postignut je u poslednji čas, pa će sadržaj ove dve televizije ipak biti dostupan korisnicima SBB usluga. I pored ovog ishoda koji ništa značajno nije promenio, mišljenja korisnika usluga najvećih provajdera u vezi sa kvalitetom i ponudom koji oni nude su neusaglašena.

Učestali i sve glasniji komentari korisnika na društvenim mrežama najviše se odnose na cene paketa koji podrazumevaju televiziju i internet, što je ponuda svih domaćih operatora, mada treba napomenuti da jedino Telekom Srbija i Yettel imaju sve četiri komunikacione platforme – televiziju, internet, mobilnu i fiksnu telefoniju.

Kada je reč o dostupnosti, SBB i Telekom Srbija imaju najveću rasprostranjenost, dok se od „manjih“ operatera izdvajaju Yettel koji koristi optiku Telekoma Srbije, pa samim tim može da se nađe u svim domovima u kojima veći provajder već pruža svoje usluge, kao i Orion Telekom koji pokriva veliki deo Novog Beograda, i samim tim ima i nezanemarljiv broj korisnika.

Prema izveštaju RATEL-a iz 2020. godine, SBB je najrasprostranjeniji sa 46% udela na tržištu i u svojoj osnovnoj ponudi korisnicima nudi D3 box i EON aplikaciju, 160 TV kanala i opciju premotavanja programa 7 dana unazad. Kada se radi o internetu, brzina interneta zavisi od grada u kom se nalazite. Cena ovog, najjeftinijeg, paketa iznosi 1.499 dinara u prvih 12 meseci, dok u drugoj godini ugovora prelazi u 3.499 dinara mesečno.

Telekom Srbija, u sklopu svog Box3 paketa, nudi usluge fiksne telefonije, interneta i televizije, podrazumevajući brzi internet i čak 210 kanala, a sve to za 3.799 dinara u drugoj godini korišćenja, nakon prve tokom koje korisnici sve navedeno dobijaju za samo jedan dinar.

Orion Telekom u najjeftinijem paketu koji se odnosi na televiziju i internet, za 2.750 dinara mesečno, donosi optički internet do 500/100 Mbps, više od 150 TV kanala koji se mogu gledati na tri uređaja. Ugovorna obaveza traje dve godine.

Od svih provajdera, Yettel ima najpovoljniju ponudu. Ako govorimo o uslugama televizije i interneta, Hipernet Duo M paket zadovoljiće sve potrebe korisnika. Standardna brzina interneta je 150 Mbps, dok je brzina za preuzimanje fajlova sa interneta duplo brža, 300 Mbps. Listu najpopularnijih TV progama predvode svi Arena sport kanali i najbolji sportski sadržaj, za ljubitelje sedme umetnosti obezbeđeni su HBO Premium kanali, dok će najmlađi uživati u velikom izboru dečijih kanala. Jednostavnom instalacijom Hipernet TV Boxa korisnici će i starije TV prijemnike pretvoriti u Smart TV uređaje. Ugovor za ovaj paket se potpisuje na dve godine a cena je najveća prednost ovog operatora – u prvoj godini, mesečna pretplata je 1 dinar, dok u drugoj obaveznoj godini iznosi samo 1.999 dinara.

Čini se da je izbor na tržištu nikad veći i da su vodeći provajderi dobili odličnu konkurenciju u „manjim“ operatorima čija ponuda predstavlja sjajan odnos cene i kvaliteta. Na korisnicima je jedino da odaberu pametno, u skladu sa svojim preferencijama i kućnim budžetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track