FILM “KAKO SMO ZAVOLELI BASKET” DOBIO NAGRADU NA FESTIVALU NA ZLATIBORU!
Foto: Promo

FILM “KAKO SMO ZAVOLELI BASKET” DOBIO NAGRADU NA FESTIVALU NA ZLATIBORU!

Zabava -

Sjajan dokumentarac u produkciji Videostroja, koji je sniman na inicijativu Fondacije Mozzart, izmamio ovacije

“Tačno sto godina ova lopta tapka našom zemljom. Bili smo prvaci sveta pet puta. Bili i bićemo!” Ove reči Mikrija Mausa, naratora filma “Kako smo zavoleli basket”, dodatno su zagrejale atmosferu na startu Mundobasketa, a priča o tome kako je košarka ušla u naš DNK-a izmamio je ovacije ne samo tokom premijere na RTS-u, već i na Međunarodnom festivalu sportsko-dokumentarnog filma na Zlatiboru! Sjajan dokumentarac u produkciji Videostroja, koji je sniman na inicijativu Fondacije Mozzart, dobio je nagradu za najbolji srednjemetražni film! I to u konkurenciji sedam ostvarenja.

Kako smo zavoleli basket?
foto: Promo

Pretpremijera održana je u sredu na Zlatiboru, a uvodna rečenica Saleta Đorđevića “Mir u glavi, vatra u srcu” odmah je oko velikog platna na Kraljevom trgu okupila ljubitelje igre pod obručima svih generacija.

Izvršni producent filma je Miloš Ratković, a nagradu je primio urednik i scenarista Vladimir Pajić.

“Atraktivna tema, poznati narator i još poznatiji Sale Đorđević, recept su za najbolji srednjemetražni film, koji će nove generacije upoznavati sa basketom i izvoditi ih na terene ispred njihovih zgrada. Ovaj film je oda košarkaškoj igri na našim prostorima, koja traje punih 100 godina”, navodi se u obrazloženju žirija.

Film predstavlja omnibus od četiri price koje su međusobno isprepletane, a kao centralnu nit imaju košarku, odnosni basket terene. Čuvena Kićanovićeva rečenica “Lakše mi je bilo da igram protiv SSSR-a, nego da dobijem basket na Želovom” i dan danas se prepričava ne samo u Čačku, nego širom zemlje, iza svake zgrade gde se čuje tapkanje košarkaške lopte.

Sale Đorđević je bio glavna insipiracija, a u ovom košarkaškom vremeplovu asistirali su mu Novica Veličković, Saša Obradović, Zoran Moka Slavnić… Sve one legende u čiju čast je Fondacija Mozzart obnavljala terene. Tokom priprema za veliko otvaranje 97. renoviranog igrališta, rodila se ideja o dokumentarcu, a snimanje i montaža su trajali tačno mesec dana.

Sale je prve korake pravio na kultnom Ranču, tu je maštao o koševima u poslednjim sekundama i titulama, a baš taj teren je Fondacija Mozzart potpuno obnovila u sklopu velike akcije “Sto terena za jednu igru”.

Narator filma “Kako smo zavoleli basket?” je Nikola Jelić, poznatiji kao Mikri Maus, koji nas vodi po basket terenima, ulazi u priču sa lokalcima. Sa njima se šali i rečima i fintama i zajedno se prisećaju legendarnih trenutaka domaće škole košarke, ali i trenutaka sa basketa iz kraja - jer to su razlozi zašto i kako smo zavoleli basket…

SLEDEĆI JE FESTIVAL U MILANU

Dokumentarni film koji je sniman na inicijativu Fondacije Mozzart imaće i internacionalnu premijeru! “Kako sam zavoleo basket” biće prikazan na završnom festivalu “Sport movies&TV International FICTS Fest u Milanu” u novembru.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track