GREJAĆE NAS SIGURNOSNI POJASEVI U AUTOMOBILU: Neverovatna ideja - zimi 15 posto povećava domet električnih vozila!
Foto: ZF

novi pronalazak

GREJAĆE NAS SIGURNOSNI POJASEVI U AUTOMOBILU: Neverovatna ideja - zimi 15 posto povećava domet električnih vozila!

Auto -

Osnova je da više topline na putnicima u automobilu znači manje energije iz baterije

Sigurnosni pojas u 3 tačke doživeo je meteorski uspon tokom prošlog veka.

Pojedini proizvođači automobila sada čak stavljaju i vazdušne jastuke u delove, ali ZF ima nešto drugačiju ideju.

Ideja je toplotni pojas, koji poprima oblik zagrejanog sigurnosnog pojasa koji služi kao topli zagrljaj. Prvenstveno je namenjen električnim vozilima da povećaju efikasnost tokom hladnog vremena. Razmišljanje je da će automobil koristiti manje baterije da zagreje celu kabinu.

Iako ovo može izgledati kao trik, isto je rečeno o grejanim volanima u prošlosti. ZF je sve proračunao i procenio da se domet EV-a na niskim temperaturama može povećati za čak 15 procenata. Ugrađeni provodnici za grejanje su ugrađeni u sigurnosni pojas kako bi obezbedili ujednačen osećaj toplote uz minimalno povećanje debljine trake.

sigurnosni pojas, pojas
foto: ZF

Koristeći oko 70 vati snage, pojasevi se mogu zagrejati do 40 stepeni Celzijusa.

ZF kaže da se njegov toplotni pojas ponaša kao običan sigurnosni pojas, što znači da automobil ne bi morao da prolazi kroz bilo kakve modifikacije da bi ih prilagodio. Provodnici za grejanje su utkani u strukturu sigurnosnog pojasa, a lokacija za kontaktne elemente za električna grejna kola je izabrana tako da ne ometa rad ili uvlačenje pojasa. Shodno tome, standardni uvlakači pojaseva i dalje rade i nivo bezbednosti ostaje identičan.

sigurnosni pojas, pojas
foto: ZF

Treba napomenuti da grejani pojas nije apsolutna premijera. Krajem 2018. godine, Ford je podneo patent USPTO-u, objavljujući dokument od 31 stranice u kojem se detaljno opisuje kako tehnologija funkcioniše. Ilustrovano je nekoliko varijacija koncepta sa različitim dizajnom, ali ideja je uglavnom bila ista. Otprilike godinu dana kasnije, Mercedes je predstavio eksperimentalno sigurnosno vozilo (ESF) zasnovano na GLE-u, a i ono je imalo grejane pojaseve.

1 / 4 Foto: ZF

Još uvek nije jasno da li proizvođači automobila nameravaju da implementiraju ovu tehnologiju, ali ako postoje stvarne prednosti u vezi efikasnosti, očekujte da ćete u nekom trenutku videti grejane pojaseve u luksuznim električnim vozilima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track