ZEMLJIŠTE PREDUSLOV ZA DOBRO ZDRAVLJE: Organski proizvodi sve traženiji u Srbiji
Foto: Shutterstock

Zdravo

ZEMLJIŠTE PREDUSLOV ZA DOBRO ZDRAVLJE: Organski proizvodi sve traženiji u Srbiji

Život -

Brojna istraživanja su pokazala da je organska hrana neuporedivo zdravija od hrane iz konvencionalnog uzgoja, a najčešća zabluda koja prati ovu vrstu hrane jeste to da je veoma skupa

Pa koliko košta naše zdravlje? Jedna od najznačajnijih stavki koju ističu zagovornici organske hrane jeste da se konzumacijom organske hrane izbegava unošenje pesticida, teških metala i antibiotika.

Donedavno je u našoj zemlji bio veoma mali izbor organske hrane. Međutim, poslednjih godina sve više ljudi se okreće ka zdravim stilovima života, pa su organske namirnice sve dostupnije. Pored organske pijace na Novom Beogradu, organska hrana se može naći u gotovo svim domaćim lancima, radnjama zdravije hrane, a izuzetno veliki izbor u celoj Srbiji je u jednom poznatom drogerijskom lancu.

foto: Kurir

Međutim, istraživanja pokazuju da su mnogi prerađeni organski proizvodi sličnog cenovnog ranga kao i konvencionalni. Kada se pogleda na duže staze, korišćenje organske hrane je isplativije jer ulažemo u zdravlje.

Nacionalni znak

PROIZVOD JE ORGANSKI

Ukoliko je proizvod proizveden u skladu sa standardima organske proizvodnje, proizvođač je dužan da na vidljivo mesto istakne nacionalni znak s jasnim i vidljivim natpisom: ORGANSKI PROIZVOD. Nacionalni znak garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole u Republici Srbiji i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track