VODITE RAČUNA: Ove 3 navike pogoršavaju sezonsku alergiju!
Foto: Profimedia

BUDITE OPREZNI

VODITE RAČUNA: Ove 3 navike pogoršavaju sezonsku alergiju!

Život -

Ako imate problem sa sezonskim alergijama, dolazak proleća će pokrenuti problem sa disajnim organima, crvenilo očiju i otečenost kapaka.

Alergolog Nita Ogden savetuje šta treba da radite, a šta nikako ne smete:

Trening na otvorenom

Kako proleće dođe, mnogi požele da imaju fizičke aktivnosti na otvorenom. Nažalost, trčanje, golf i boravak u bašti negativno će uticati na alergiju, odnosno pogoršaće simptome. Ogden savetuje da koristite zaštitu kao što su maska, rukavice, ili naočari kako biste se zaštitili od alergena. Uvek perite ruke nakon izloženosti i, ako je moguće, istuširajte se, i pritom operite kosu i nežno isperite oči i kapke.

Odlaganje konzumacije lekova

Mnogi ljudi odbijaju da biju prepisane lekove, sve do trenutka kada osete da moraju. Ako ne uzimate lekove na vreme, već u trenutku kada se simptomi pogoršaju, ili ih uopšte ne uzimate, možete otežano da kontrolišete alergiju.

Skrivanje u zatvorenom prostoru

Iako se možda čini da zadržavanje u unutrašnjem prostoru je savršeno mesto da se izolujete od polena i drugih spoljašnjih alergena, postoje faktori koji takođe bi trebalo da budete svesni. Stvari poput tepiha ili draperija mogu da sadrže alergene poput prašine i prljavštine godinama, i da stvaraju hronične simptome ili pogoršaju postojeće, objašnjava doktor Ogden. Takođe, skrivena buđ u domu može da izazove isto.

foto: Profimedia

Kurir.rs/SuperŽena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track