NE NASEDAJTE: VMA dijeta NIJE preporuka lekara sa VMA
Foto: Shutterstock

Ugrozićete zdravlje

NE NASEDAJTE: VMA dijeta NIJE preporuka lekara sa VMA

Život -

Svi smo čuli za razne dijete koje obećavaju brzo skidanje kilograma, za svega nekoliko dana, ali da li ikada pomislite koliko su bezbedne.

Još kada vidimo da je tu dijetu prepisao neki lekar iz neke eminentne medicinske ustanove, svako od nas će poverovati da je ona efikasna i potpuno bezbedna.

Internet mrežom već nekoliko godina kruži bolnička VMA dijeta, koja za 15 dana sa preporučenim jelovnikom obećava brzo skidanje suvišnih kilograma.

Ovu dijetu je bez sumnje dobio neki pacijent koji je iz nekog razloga (npr. zbog operacije) ležao na VMA i morao da skine višak kilograma, pa je, uspevši u tome, rešio da jelovnik podeli s ostalima.

Međutim, treba imati na umu da ono što jednoj osobi odgovara drugoj može napraviti veliki zdravstveni problem i, konkretno, ova dijeta (koju namerno nećemo napisati) sastavljena je za bolničkog pacijenta, što znači da je on ležao u bolnici, gde je došao s ozbiljnim i konkretnim problemom, nije imao fizičku aktivnost i sve vreme je bio pod stalnim nadzorom lekara.

foto: Shutterstock

Na pitanje da nam kažu nešto o ovoj dijeti, dobili smo sledeće objašnjenje:

- Na društvenim mrežama i u časopisima prisutni su brojni tekstovi o tzv. VMA dijeti, koja se predstavlja kao preporuka naših lekara. Mi sa VMA se ograđujemo od takvih tekstova i preporuka kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu, što, u krajnjem slučaju, može da utiče i na njihovo zdravstveno stanje - kažu u savetovalište za ishranu ove ustanove i dodaju:

- Kada su u pitanju dijete za postizanje željene telesne mase, veoma je važno upozoriti sve ljude na mogući štetni efekat rigoroznih ograničenja ishrane, kojim se za nerealno kratak rok želi postići „idealna“ težina. Zato je posebno značajno da se, pre preduzimanja takve dijete, konsultuje sa stručnjacima kakvi postoje u našem, a i u drugim savetovalištima.

Pravilna ishrana predstavlja jedan od segmenata očuvanja zdravlja i prevencije hroničnih bolesti, kao i unapređenja kvaliteta života.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Uzročnici celulita: 4 jela koja su najveći problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja