TRADICIJA PRIRODNIH LEKOVA: Ovako se u zemljama širom sveta bore protiv ZDRAVSTVENIH problema!
Foto: Profimedia

KORISNO

TRADICIJA PRIRODNIH LEKOVA: Ovako se u zemljama širom sveta bore protiv ZDRAVSTVENIH problema!

Život -

Sve zemlje i kulture imaju svoje domaće lekove kojima se vekovima bore protiv zdravstvenih tegoba.

Ne razlikujemo se samo po kuhinji, kulturi, verovanjima, već i po narodnoj medicini. Pročitajte šta u svojoj tradiciji prirodnog lečenja neguju pojedini narodi a po potrebi, koristite se njihovim recepturama.

MEDENI IRCI

Irci manje pate od dijabetesa nego ostali Evropljani. Možda zato što u ishrani koriste med umesto rafiniranog šećera. Med se duže vari od šećera tako da pankreas proizvodi manje insulina.

foto: Shutterstock

SIROVA RIBA ZA GUSTU KOSU

Japanski zalogaji zvani suši sadrže sirovu ribu, alge i rižu. Ova simbioza je prava bomba joda, koja utiče da kosa ne opada! Uz to, ova vrsta hrane je dobra za srce i zglobove.

SIR PROTIV KARIJESA

To upražnjava svaki Francuz. Posle svakog obroka uzimaju nekoliko zalogaja različitih vrsta sireva. Priznanje ovom običaju dali su i lekari Univerziteta iz Ajove. Oni su objasnili da kalcijum i fosfat kojima sir obiluje povećavaju kiselost usne duplje i razgrađuju naslage na zubima.

KOCKICA LEDA ZAUSTAVLJA ŠTUCANJE

Ledenom kockicom protiv štucanja – to je specijalitet Norvežana. Dok mi tvrdimo da se štucanje leči mlakom vodom ili ako onoga ko štuca uplašite, pripadnici ovog skandinavskog naroda sisaju kockicu leda ili njome trljaju Adamovu jabučicu. Nervni refleksi se na hladnoći prekidaju, nestaje grčenje i naravno prestaje štucanje.

foto: Profimedia

TAHIĆANI SE LEČE SMEHOM

Na Tahitiju vlada ubeđenje da ništa ne treba uzimati isuviše ozbiljno, zdravije je smejati se na svoj i tuđi račun! Malo ko zna šta znači njihov pozdrav "Aloha". To je ključ za harmoniju i zdrav život stanovnika na ostrvima Južnog mora.

MASLINA ZAUSTAVLJA HOLESTEROL

Maslina je idealna namirnica za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova. Ovo je osnova narodne medicine u Italiji, ali i kod drugih naroda u Sredozemlju.

Mnogi smatraju da je tajna dugovečnosti ovih naroda upravo u njihovoj mediteranskoj kuhinji, koja obavezno uključuje maslinovo ulje i masline. Bogatstvo vitamina E u ovim namirnicama ne dozvoljava slaganje holesterola u krvi. Jedite masline makar tri puta nedeljno.

foto: Shutterstock

ŠEST ITALIJANSKIH PORCIJA

Ako večerate sa italijanskom porodicom sasućete u sebe šest vrsta jela i to svako na posebnom tanjiru. Kako su onda Italijani tako mršavi? Time što jedu jednu po jednu porciju brže ih zadovoljava ukus svake hrane, brže se zasite i, normalno, jedu manje. Većina ljudi u razvijenom svetu meša više vrsta hrane na istom tanjiru i zato im je potrebno više vremena – i više hrane – da utole glad.

ŠVEDSKE BOBICE

Borovnice su bogate supstancama koje ubijaju one sojeve bakterija koji izazivaju dijareju. Borovnica ima svuda po Švedskoj i zato ih Šveđani odvajkada koriste u slučaju da ih spopadne ova neprijatna boljka.

PRIBRANI SICILIJANCI

Sicilija je prepuna plantaža limuna, a to je, po svoj prilici, razlog što su žitelji tog ostrva izuzetno pribrani ljudi. Naučnici su ustanovili da radnici u prostorijama "namirisanim" limunom prave manje grešaka od onih koji svoje poslove obavljaju u "nenamirisanim" kancelarijama. Miris limuna stimuliše hipokampus, deo mozga koji kontroliše i čulo mirisa i sposobnost koncentracije.

foto: Profimedia

NAR ČISTI SINUSE

Da bi ublažili bolove u grlu i promuklost, Izraelci prave čaj od kore nara. On smanjuje upalu sluzokože grla, a para od ovog čaja pročišćava sinuse.

BOSI I SNAŽNI

Pored toga što žive u neposrednoj blizini lavova ljudoždera, postoji još jedan dobar razlog zašto su Kenijci tako dobri maratonci. Retko nose cipele! Zbog toga su njihova stopala izuzetno jaka i mnogo manje podložna takvim poremećajima kao što su ravni tabani. Dakle, hodajte što više bosi, makar po kući. Tako ćete ojačati stopala, a i nećete tako često morati da perete tepihe.

KAFENISANJE

Stanovnici Južne Amerike imaju mnogo nižu stopu obolevanja od astme nego stanovnici Severne Amerike. Razlog je – kafa! Alergolozi tvrde da kofein opušta glatke mišiće u disajnim organima na sličan način na koji to čini lek teofilin.

foto: profimedia

Kurir.rs/Aura.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track