AKO IMATE OVO NA STOMAKU, HITNO MORATE KOD LEKARA: Ove izrasline mogu da budu opasne
Foto: Shutterstock

Odmah pogledajte u stomak

AKO IMATE OVO NA STOMAKU, HITNO MORATE KOD LEKARA: Ove izrasline mogu da budu opasne

Život -

Da li ste primetili čudnu izbočinu na stomaku? Ova pojava može da bude bezazlena, ali može da ukazuje i na opasna oboljenja, piše Lepa & Srećna.

Ispupčenje na stomaku može ukazivati na bruh ili kilu, lipom, hematom, testis koji se nije spustio i tumore. Iako nisu sve izrasline na stomaku opasne, neke moraju hirurški da se odstrane. Ove izrasline kogu biti tvrde ili mekane, ali one uglavnom ne daju skoro nikakve simptome i nećete znati da ih imate sve dok ih ne vidite ili ne napipate.

Uglavnom se ovakve izrasline uzrokovane bruhom, a simptomi koji ukazuju na bruh su: bol dok kašljete ili nešto podižete, osećaj neprijatnosti i slabosti u predelu stomaka, malaksalost, problemi sa mokrenjem, mučnina... Bez obzira na simptome, svako ko primeti izraslinu na stomaku treba što pre da se obrati lekaru. Ukoliko lekar posumnja na bruh, moguće je da će to proveriti skenerom, dok se tumor proverava biopsijom. Hematomi se najčešće sami povlače, lipom se često operiše ako je veliki i može da uzrokuje komplikacije, a testisi koji nisu spušteni najčešće se leče hormonskom terapijom.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO POVRĆE IZAZIVA NADIMANJE STOMAKA I GASOVE

IZGUBILA JE 45 KILOGRAMA, A NJENA DIJETA JE NEVEROVATNO LAKA

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU

(Kurir.rs/Lepa & Srećna - Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja