NOVA GENERACIJA GLUMACA PRVI PUT PRED PUBLIKOM: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja na NIŠKOM NAREČJU, a evo i kad je PREMIJERA
Foto: Matija Munjiza Petrović

smeh do suza

NOVA GENERACIJA GLUMACA PRVI PUT PRED PUBLIKOM: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja na NIŠKOM NAREČJU, a evo i kad je PREMIJERA

Kultura -

Nova generacija glumaca sa Akademije umetnosti izvešće u petak veče prvi put pred publikom diplomsku predstavu "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" na sceni teatra "Vuk" u Beogradu.

Klasa Milice Kralj i Igora Đorđevića, u kojoj su Tamara Mladenović, Neda Vuković, Teodor Vinčić, Luka Markišić, Andrej Jemcov, Jovan Petrović i Đorđe Mišina ,izabrala je kultni tekst Iva Brešana za svoj ispit zrelosti. Pre pola veka ova drama je prvi put izvedena u Jugoslaviji, a i dalje je najbolji komad i primer teatra u teatru, koji pokazuje sav apsurd jednog društvenog poretka i, uopšte, vlasti kao takve. Za razliku od originala, glumci su odabrali da ne govore na jeziku Dalmatinske Zagore.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja
foto: Matija Munjiza Petrović

- Odmah smo sve prebacili na niško narečje, jer imamo dvoje ljudi sa klase koji su iz Niša. Nismo birali da ovo bude moderan komad, pa ćemo na sceni zapevati pesme "Bela rada" i zaigrati kolo "Bugarka" - kaže Luka Markišić, dok Andrej Jemcov, koji u komadu igra učitelja, dodaje:

- Gledali smo film sa Šerbedžijom i Milenom Dravić, ali trudićemo se da naše uloge donesemo na svoj način - priznaje zvezda serije "Dinastija".

Hamleta, odnosno Jocu, igra Jovan Petrović:

- Sve što sam naučio o Šekspiru i Hamletu mogu sada da primenim. Joca želi pravdu, ali samo hoće da se im osveti.

Đorđe Mišina
foto: Matija Munjiza Petrović

Najiskusniji u celoj ekipi je Đorđe Mišina, koga znamo iz serija "Ubice mog oca" i "Azbuka našeg života".

- Moja uloga je miks dva lika. Igram Mišurinu i Mačka i morao sam njih dvojicu nekako da približim. Velika je odgovornost igrati Šekspira. Ne znam da li smo spremni za pravog "Hamleta", ali kroz ovu komediju možemo da pokažemo publici sve što smo naučili tokom četiri godine studiranja.

"Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" pozvana je već na nekoliko festivala, želja glumaca je da s njom gostuju po Srbiji, a ostaje i nakon premijere na repertoaru "Vuka". Ulaz na premijeru je slobodan.

Đorđe Mišina
foto: Matija Munjiza Petrović

Kurir.rs

Bonus video:

01:46

Vreme čuda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja