ŠTIMAC DOBIO PRIZNANJE KOJE JE ODAVNO ZASLUŽIO! Lep je osećaj kad ti nagradu daju kolege, imao sam privilegiju da radim s Vuisićem
Foto: Ana Paunković

Novi dobitnik

ŠTIMAC DOBIO PRIZNANJE KOJE JE ODAVNO ZASLUŽIO! Lep je osećaj kad ti nagradu daju kolege, imao sam privilegiju da radim s Vuisićem

Kultura -

Glumac Slavko Štimac ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije. Priznanje se sastoji od plakete s likom velikog glumca, koja je delo vajara Milorada Tepavca, monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku.

Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume na filmu, televiziji i sličnim medijima tradicionalno se uručuje na svečanom otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" u Nišu, koji će ove godine biti održani od 20. do 26. avgusta na Letnjoj pozornici tvrđave.

Slavko Štimac
foto: Printskrin

S Pavlom Vuisićem (1926-1988) Štimac je igrao u filmovima "Tigar" (1978), "Pakleni otok" (1979), kultnom "Ko to tamo peva" (1980) i "Sećaš li se, Doli Bel" Emira Kusturice.

- Ova nagrada mi je posebno draga jer nosi ime čoveka, glumca koji je po mom osećaju, a i mnogih drugih, bio primer velikog umetnika. Njegova harizmatičnost, lakoća, ležernost i savršeni, rekao bih urođeni osećaj za meru nešto su što nije tako česta pojava ispred filmske kamere. Mnogo mi znači što su mi ovo priznanje dodelile kolege. To je jako važno u svakoj profesiji. Imao sam privilegiju da radim s Pavlom Vuisićem kad sam bio još dete, pa i kasnije kao mladić. Pamtim ga kao diskretnog, finog čoveka s kojim je bilo uživanje raditi. Privatno je bio izuzetno zanimljiva ličnost od koje se moglo mnogo toga naučiti - izjavio je Štimac za portal 24 sedam.

Pavle Vuisić
foto: Kurir štampano

Štimac je karijeru počeo kao dete u ostvarenjima "Vuk samotnjak" (1972), "Zimovanje u Jakobsfeldu" (1975), "Salaš u Malom ritu" (1976) i "Vlak u snegu" (1976), a stigao je i do kultnog ratnog ostvarenja američkog reditelja Sema Pekinpoa "Gvozdeni krst" (1977). Igrao je i u "Specijalnom vaspitanju" (1977), "Varljivom letu" (1984) i "Podzemlju" (1995).

Kurir.rs

Bonus video:

02:03

FILMSKI SUSRETI! BJELOGRLIĆ BEZ NAGRADE ŽIRIJA U NIŠU: Gran pri Nenadu Jezdiću, a najbolji glumci Milan Marić i Tamara Dragičević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track