POKUPILI SMO GA S ULICE, ŽELEO JE DA UPIŠE GLUMU: Ljubiša Ristić pomogao velikoj pozorišnoj zvezdi, a zauzvrat nije dobio NI HVALA
Foto: Zorana Jevtić

zanimljivo

POKUPILI SMO GA S ULICE, ŽELEO JE DA UPIŠE GLUMU: Ljubiša Ristić pomogao velikoj pozorišnoj zvezdi, a zauzvrat nije dobio NI HVALA

Kultura -

Jagoš Marković je dokaz kako pozorišni reditelj na ovim prostorima može da ima status zvezde. Predstave su mu unapred mesecima rasprodate, gde god da se pojavi, oko njega je i galama i fešta.

Jagoš Marković
foto: Nikola Anđić

Ništa manje nije uzbudljiv ni njegov privatni život koji je na momente dobijao elemente drame, vodvilja i trilera. Prve predstave napravio je sa 12 godina, a malo je poznato da je želeo da postane glumac. S ulice ga je tada, kako svedoči u ispovesti za Kurir, pokupio Ljubiša Ristić.

"Jagoš Marković je došao kod mene kad je imao nekih 15 godina. Ušao je na probu u SKC. Zaboravili smo na njega, ali kad smo se vraćali s večere, sedeo je na ogradi od parka kod JDP. Nada ga pita "što ne ideš kući", a on nam kaže da nema gde da spava. Mi ga spakujemo u kola i odvedemo kod nas. Spremao se celo leto za prijemni na Akademiju. Bilo je to 1984. godine. Oni ga ne prime. Igrao je s Ljiljom Blagojević i Svetozarom Cvetkovićem u "Ljubinku i Desanki" - izjavio je Ristić i nastavio:

Svetozar Cvetković
foto: Marina Lopičić

- Govorio sam mu da ga nikad neće primiti jer je on već tada bio gotov glumac. Savetovao sam mu da upiše režiju, a on ni da čuje. I sledeće leto je bio kod nas. Posle nas je poslušao i upisao je režiju kad ga nisu dva ili tri puta primili na glumu. Bio je jako dobar dečko i talentovan. Počeo je da studira režiju i nisam ga posle video. Na Akademiji ih uče da ne smeju sa mnom da imaju nikakva posla. Sreo sam ga ponovo mnogo godina kasnije kao reditelja. Postao je posle veliki reditelj, kao Nikita Milivojević. Ništa oni meni ne duguju. Moja misija je da ih naučim da prežive.

Jagoš Marković je dve ćerke, iza sebe ima dva braka, sa Aleksandrom Glovacki i glumicom Vanjom Milačić.

Jagoš Marković
foto: Ana Paunković

Kurir.rs

Bonus video:

01:49

JA SAM JUGOSLOVEN, NISAM JUGONOSTALGIČAR! Ljubiša Ristić prisetio se starih vremena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track