PALO POMIRENJE! HRVATSKA PONOVO SLUŠA RIBLJU ČORBU: Kroacija rekordsa objavila reizdanje njihovog albuma! OGLASIO SE I BORA
Foto: Damir Dervišagić

lepe vesti

PALO POMIRENJE! HRVATSKA PONOVO SLUŠA RIBLJU ČORBU: Kroacija rekordsa objavila reizdanje njihovog albuma! OGLASIO SE I BORA

Kultura -

Album Riblje čorbe "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju" sa novim, remasterizovanim zvukom objavljen je pre nekoliko dana u izdanju diskografske kuće "Kroacija rekords", nekadašnjeg "Jugotona".

Posle 38 godina od premijere, simbolično, na ovaj način Bora Đorđevića se vraća na velika vrata u Hrvatsku. Izdanje, kako se navodi u saopštenju za medije, prodaje se po ceni od 99 kuna, odnosno oko 1.500 dinara.

Riblja čorba, Beer fest 2018
foto: Damir Dervišagić

Beogradska grupa je snimanje albuma počela u januaru 1984. u ljubljanskom studiju "Tivoli" uz producenta Kornelija Kovača i snimatelja Boba Pejntera. - Riblja čorba je ušla u istoriju naše diskografije tako što je među retkima miksovala album u "Eden studiosu" u Londonu. U pitanju su vrpce haj-spid (30 inča u sekundi, odnosno 76,2 centimetra) - naveli su iz "Kroacija rekordsa".

Remasterizovani album je objavljen pre nekoliko dana na vinilu i digitalnim platformama, a sve pesme se mogu čuti i na Jutjub kanalu "Jugotona", tj. zagrebačkog "Kroacija rekordsa". Peti i poslednji studijski album postave u kojoj su bili gitaristi Momčilo Bajagić i Rajko Kojić objavljen je u martu 1984, a sa njega se posebno izdvojila jedna od najpoznatijih pesama Čorbe "Kad hodaš".

Bajaga, Bajaga i Instruktori, Exit, Exit 2018.
foto: Stefan Jokić

U bendu u kome je pevač Bora Đorđević bio zadužen za stihove, Bajagić je, osim u pesmi "Kad hodaš", bio kompletan autor i naslovne pesme. Riblja čorba na svom sajtu podseća da je zbog pesama "Minut ćutanja", "Nemoj da kažeš mome dečku" i "Mangupi vam kvare dete" Komitet za kulturu Hrvatske proglasio ploču za šund.

- Album "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju" izdat je svojevremeno za "Jugoton" (jedini album Riblje čorbe izdat za "Jugoton") tako da smo prihvatili da reizdanje, remasterizovano u "Ebi roud studijima", bude izdato za "Kroacija rekords". Prvo izdanje tog albuma je kritika sasekla, hrvatska republička komisija ga je proglasila za šund (glavnu reč je vodila izvesna gospođa Neda Ric), što je uticalo na cenu i plasman, tako da je jedva prešao 100.000 prodatih primeraka.

Ovo reizdanje doživljavam kao satisfakciju jer zvuči odlično, proglašavaju ga istorijskim, čak su i kritike hvalospevi, jedino su spotovi bez veze. Uostalom, kako album na kome su pesme "Kad hodaš", "Ravnodušan prema plaču", "Gluposti", "Priča o Žiki Živcu" i druge, može biti loš? Posebno mi je drago zbog mog brata Žike. Ne očekujem da će Čorba imati svirke u Hrvatskoj - kaže Bora za Kurir.

Bora Đorđević
foto: ATAImages

Kurir.rs

Bonus video:

00:51

IMALI SMO VELIKE GUBITKE, UMRO NAM JE PRODUCENT, A KASNIJE I BASISTA: Bora Čorba o smrti PRIJATELJA, evo šta je poručio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track