TRUBAČI NA SLAVLJU? Ovo su cene i načini da pronađete najbolji orkestar
Foto: Profimedija

tradicija

TRUBAČI NA SLAVLJU? Ovo su cene i načini da pronađete najbolji orkestar

Zabava -

Trubači su jedan od najlepših i najpopularnijih instrumenta u Srbiji. Iako ima instrumenata koji se na našim prostorima znatno duže sviraju od trube, od njene pojave na našim prostorima, pa sve do danas njena popularnost raste.

Neraskidiva veza između ovog instrumenta i dobre zabave, dovela je do toga da je danas gotovo nemoguće zamisliti proslavu bez trubača. Popularnosti u savremenim uslovima doprinosi to što trubači nude raznovrsnu muziku.

Repertoari su od tradicionalnih srpskih pesama, pa sve do modernih hitova iz inostranstva.

Sabor u Guči, festival koji je postao jedan od najvećih i najposećenijih svetskih muzičkih festivala, najbolja je potvrda popularnosti i važnosti trube kod nas. Stoga smo istraživali, u kojim se prilikama danas može čuti truba, gde možete pronaći kvalitetan trubački orkestar, i koje su njihove cene?

Trubači su obavezan deo velikih proslava

Trubači su obavezni deo velikih proslava u Srbiji, posebno onih koji se odvijaju na otvorenom. Tako su trubači su ključni deo i gotovo nezaobilazna stavka na svadbama jer oni stvaraju nezaboravnu atmosferu i zabavu za sve prisutne. Onaj deo svadbe koji se odvija na otvorenom po pravilu je praćen muzikom trubačkih orkestara.

Kako su svadbe kod postajale više u skladu sa savremenim trendovima društva, tako su se i orkestri prilagođvali. Tako današnji trubači mogu da sviraju različite žanrove muzike, od klasike do popa, od folka do rock-a. Neretko ćete tako danas čuti na svadbama kako orkestri sviraju tradicionalne srpske pesme, ali i strane hitove popularne muzike u trubačkom ruhu.

Pored svadbi trubači su rado viđeni i na rođendanima, punoletstvima, malim i velikim maturama, pa čak i na proslavama datuma vezanih za posao ili školovanje kao što je proslava odbrane diplomskog rada.

Ukratko, zahvaljujući velikoj ljubavi prema trubi, ali i modernim i obogaćenim repertoarima, truba je kod nas danas prisutna na svim vrstama proslava i postala je sinonim za radost i veselje.

Gde i kako pronaći dobar trubački orkestar?

Trubu uglavnom vezujemo za jug naše zemlje. Dobri orkestri će se uglavnom tražiti u ovom delu Srbije, i zaista Niš, Leskovac, Vranje se mogu pohvaliti zavidnim brojem kvalitetnih trubača.

Međutim, kako se širila popularnost trube kod nas, tako su se pojavljivali kvalitetni orkestri po ostalim delovima zemlje. Najveća potvrda je činjenica, da iako došla sa juga, Srbije, naš najveći festival posvećen trubi se nalazi u zapadnom delu Srbije, u Guči. I ovo je festival na kojem se pojavljuju trubači Beograd, Niš, Čačak, Leskovac, Valjevo…

Svakako najzabavniji način da pronađete dobar trubački orkestar bio bi da posetite festival u Guči. Ukoliko pak, nemate vremena, zahvaljujući internetu dobar trubački orkestar možete lako pronaći putem interneta. Veliki broj orkestara sada ima svoje sajtove, a takođe poznati trubački orkestri imaju snimke svoji nastupa sa festivala i proslava na Ju Tjubu.

Cene trubačkih orkestara kod nas

Cena za angažovanje trubača Beograd počinje već od 50 evra i kretati se do čak nekoliko hiljada evra. Konačna cena se može razlikovati u zavisnosti od različitih faktora kao što su trajanje nastupa, broj muzičara, lokacija, kao i dodatne usluge koje želite.

Cenu definiše i grad iz kog dolaze trubači, pa će tako recimo trubači Smederevo, Aranđelovac sl. biti po pravilu jeftiniji od orkestara iz Niša, Beograda, Novog Sada.

Vrlo bitan faktor je i renome, odnosno kvalitet trubačkog orkestra. Tako ukoliko želite da vašoj proslavi svira neki poznat orkestar koji je nagrađivan na našim poznatim muzičkim festivalima, moraćete da izdvojoite nešto više novca. Zauzvrat, dobijate naravno kvalitet, ali i jako širok repertoar.

Prosečna cena profesionalnih trubača sa cenom od 200 do 500 € ovo je kategorija ,Profesionalnih Trubača samim tim je i cena veća. Za one kojima je presudan kvalitet i žele kvalitetnije trubače predlažemo ovu kategoriju.

Ukoliko želite da veše slavlje ulepšaju trubači koji su se ovenčali laskavim titulama sa festivala trube u Guči, moraćete da budete spremni da izdvojite cifru od od 1.000 do 6.000 - 7.000 €. Po pravilu se u ovoj kategoriji su nalaze najbolji trubači u našoj zemlji. Za sve ljubitelje najkvalitetnijeg zvuka trube ovi orkestri su pravi užitak.

Nadamo se da vam je naš članak bio od pomoći, i da ćete uz pomoć naših saveta pronaći idealan orkestar za vašu proslavu. Nama ostaje još da vam poželmo srećno slavlje!

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:43

NE BOJ SE! NISI SAM! Rade Šerbedžija recituje u znak podrške onkološkim pacijentima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track