TRIBINA POSVEĆENA ČUVENOM ARHITEKTI U KOLARCU: Njegov rad proglašen je delom UNESKO baštine, a ZBOG OVOGA nosi naziv SLUGA BOŽJI
Foto: Printscreen/ Twitter

ne propustite

TRIBINA POSVEĆENA ČUVENOM ARHITEKTI U KOLARCU: Njegov rad proglašen je delom UNESKO baštine, a ZBOG OVOGA nosi naziv SLUGA BOŽJI

Kultura -

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja velikog arhitetke Josipa Plečnika, Kolarčeva zadužbina organizovaće u okviru Ciklusa tribine "Velikani arhiotekture" 14. decembra tribinu u 18 časova.

Na tribini će učestvovati dr Aleksandra Stamenković, istoričarka umetnosti, fra Ilija Alandžak, župnik crkve Sv Ante Padovanskog i Blaž Peršin, direktor Muzeja i glaerija grada Ljubljane.

Josip Plečnik (23. januar 1872. – 7. januar 1957) je slovenački arhitekta koji je u Češkoj Republici ostavio trajne vrednosti i svoje autorsko srce. Neizbrisiv trag ostao je na praškom dvorcu Hrad, gde je arhitekta svoje adaptacije enterijera i eksterijera iskazao posebnom stilskom dvoznačnošću – antikom viđenom očima moderne i modernom viđenom očima antike.

Arhitektonska dela koja je Plečnik stvorio u Češkoj i ostavio u Pragu smatraju se dostignućima na svetskom nivou. Izuzetan i neizbrisiv izraz Plečnikovog genija može se videti u arhitektonskim rešenjima na dvorcu Hrad, koji je proglašen delom UNESKO baštine.

Biografija

Od 1894. do 1897, studirao je kod bečkog arhitekte Ota Vagnera i radio je u Vagnerovoj arhitektorskoj firmi do 1900. godine. Dok je bio kod Vagnera, Plečnik se srodio sa bečkom secesijom, poznatom po odbacivanju dekorativnih motiva istorijske arhitekture u korist novih, organskih modova, geometrijskih i floralnih ornamenata.

Od 1900 nadalje, Plečnik se bavio arhitekturom u Beču, radeći na projektima poput Kuće Langer (1900) i stambenog bloka Caherl (1903 - 05). Ove rane projekte karakterišu racionalna organizacija i planiranje, tipični za Vagnerove projekte stanova i infrastrukture, i bogato dekorisane površine sa organskim motivima tipičnim za secesiju.

Plečnikova Crkva svetog Duha (Beč, 1910 - 13) je značajna zbog svog inovativnog korišćenja livenog betona kao konstrukcije, a ujedno i spoljne površine. Najradikalnija je crkvena kripta, sa vitkim betonskim stubovima i uglastim kapitelima i bazama.

Njegova Crkva Svetog Antuna Padovanskog je arhitektonski najzanimljivija rimokatolička crkva u Beogradu i jedna od neobičnijih i značajnijih sakralnih građevina u međuratnom Beogradu i 20. veku uopšte.

Na pedesetogodišnjicu Plečnikove smrti, Slovenija je proglasila tu godinu, to jest 2007. Plečnikovom godinom. Tada je i katolička Crkva započela postupak za Plečnikovo proglašenje svecom. Od tada nosi počasni naziv "Sluga Božji“.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:00

ULICA U KIKINDI SVRSTANA MEĐU 50 NAJLEPŠIH NA SVETU! Po oceni svetskog sajta Arhitektura i Dizajn, nalazi se na 22. mestu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track