BIO JE GENIJE I GOSPODAR MUNJA: Tesla je preminuo pre 80 godina baš na BOŽIĆ i danas je njegova SMRT OSTALA MISTERIJA!
Foto: Profimedia

Sećanje

BIO JE GENIJE I GOSPODAR MUNJA: Tesla je preminuo pre 80 godina baš na BOŽIĆ i danas je njegova SMRT OSTALA MISTERIJA!

Kultura -

Na Božić pre 80 godina u Njujorku preminuo je Nikola Tesla. Jedan od najblistavijih umova sveta umro je u snu, u svom apartmanu na 33. spratu hotela "Njujorker" od posledica srčane tromboze.

Vest o njegovoj smrti brzo je odjeknula. Teslino telo je bilo dva dana izloženo u pogrebnoj sali na Medison aveniji a poslednju počast odali su mnogi.

Misterija smrti

Nakon njegove smrti, agenti američke vlade odmah su ušli u hotel u kome je Tesla živeo i sakupili njegove beleške i dosijee. Mnogi veruju da su tražili dokaze o Teslinom "zraku smrti", uređaju koji je mogao zauvek da promeni ratovanje, kao i sve druge izume koje su mogli da pronađu. O tome je predstavu napravio i Nele Karajlić.

Nele Karajlić
foto: Dado Đilas

Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Sahranjen je u crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu. Umro je siromašan, ali kao velikan nauke.

muzej, Muzej Nikole Tesle, Milano, izložba
foto: Kurir

Urna sa pepelom preneta je u Teslin muzej u Beogradu 1957. godine, a ovako je on govorio o smrti.

"Smrt ne postoji, a samim tim saznanjem, nestaje i strah od iste! I zapamtite: nijedan čovek koji je postojao nije umro.

Pretvorili su se u Svetlost i kao takvi postoje i dalje. Tajna je u tome da se te svetlosne čestice vrate u prvobitno stanje. Vraćanje u neku od prethodnih energija.

Ona je jedan od vidova Svetlosti u Duši, ponekad ravna vrhunskom nebeskom svetlu. Nisam tragao za tim radi sebe, već radi dobra svih. Verujem da će moja otkrića učiniti ljudima život lakšim i snošljivijim, i usmeriti ih na duhovnost i moralnost", ostalo je zapisano.

Kurir.rs

Bonus video:

00:23

Muzej Nikola Tesla Jelena Gavrilovic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track