IZLOŽBA O LJUBAVI VELIKANA: Biće predstavljeno preko trideset ljubavnih priča, a poseban segment posvećen je NAŠIM KNJIŽEVNICIMA
Foto: Promo

ne propustite

IZLOŽBA O LJUBAVI VELIKANA: Biće predstavljeno preko trideset ljubavnih priča, a poseban segment posvećen je NAŠIM KNJIŽEVNICIMA

Kultura -

Izložba povodom Dana zaljubljenih pod nazivom "Izložba ljubavi velikana" autora Vuka Jeremića i Dragane Mihailović, biće otvorena u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Ova izložba podseća da su slavna literarna dela često bila inspirisana velikim ljubavima njihovih autora. Kroz sopstveni zanos i patnju su ispisali neke od najpoznatijih stranica svetske literature. Sa druge strane, u mnogim slučajevima podrazumevalo se veliko požrtvovanje žene u senci da geniju omogući uslove za stvaranje, ili da sačuva delo posle autorove smrti.

izložba Ljubavi velikana
foto: Promo

Potpuno različite: u nekim slučajevima platonske, često tajanstvene i do danas "nerekonstruisane“, uglavnom tragične, ove ljubavi su neretko bile čak i destruktivne za život. Na izložbi će biti predstavljeno preko trideset ljubavnih priča književnika i filozofa poput Petrarke, Getea, Kanta, Puškina,Bodlera, Dostojevskog, Ničea, Jesenjina, Oskara Vajlda, Sartra, Bukovskog...

Isidora dankan, sergej jesenjin
foto: Printscreen YT

Poseban segment izložbe je posvećen našim književnicima i filozofima: Ivi Andriću, Lazi Kostiću, Branku Radičeviću, Milošu Crnjanskom, Branku Miljkoviću, Isidori Sekulić, Anici Savić Rebac, Jovanu Dučiću i Aleksi Šantiću.

Na izložbi vam predstavljamo i ljubavi i strasti kojima su podlegli mnogi od znamenitih filozofa, ti “hladni racionalni umovi”.

Posebno interesantne za posetioce biće upravo ljubavne priče koje prkose opštepoznatim činjenicama o ljubavnom životu onih filozofa za koje se zna da se nikada nisu ženili - kao u slučaju Imanuela Kanta, ili izrazitog ženomrsca, Šopenhauera.

Lenka Dunđerski, Laza Kostić
foto: Youtube Printscreen

Ipak, najveću radoznalost bude ljubavni trouglovi slavnih ljudi, bez obzira da li se u njima vodila borba velikih umova za naklonost nečijeg srca ili se odvijala "mirna koegzistencija“ u kojoj je svaka od tri strane nalazila sopstveni motiv ostanka.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:32

Izložba Memorijalnog centra Staro Sajmište

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track