FILMOVI O NOVAKU, SALETU ĐORĐEVIĆU I DULETU SAVIĆU: Počinje Festival sportskog filma, a oni su nagrađeni za ŽIVOTNO DELO
Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen, Starsport©

zlatibor

FILMOVI O NOVAKU, SALETU ĐORĐEVIĆU I DULETU SAVIĆU: Počinje Festival sportskog filma, a oni su nagrađeni za ŽIVOTNO DELO

Kultura -

Međunarodni festival sportskog filma (MFSF) počeo je danas na Zlatiboru i tokom pet dana na njemu će biti prikazano 45 igranih i dokumentarnih filmova iz Srbije i 18 zemalja iz celog sveta. Prvog dana su prikazani "Kako sam zavoleo basket", film posvećen počecima Aleksandra Saše Đorđevića, i filmovi o Bogdanu Bogdanoviću i počecima najboljeg srpskog tenisera "Novak - neispričana priča", najavili su organizatori.

Mima Karadžić
foto: Nemanja Nikolić

Na otvaranju festivala, sutra veče, biće uručena priznanja zaslužnima za izuzetan doprinos sportu i filmu i za životno delo. Dobitnici su Dušan Dule Savić (fudbal), Zoran Terzić (odbojka), Milutin Mima Karadžić (glumac), Darko Pančev (fudbal), Jelena Preković (karate) i Milovan Obradović (fudbal). Posebno priznanje dobiće Košarkaški savez Srbije povodom stogodišnjice košarkaške igre u našoj zemlji. Povelja heroj/heroina sporta i života "Nataša Kovačević" ove godine će biti uručena Ivani Petrović, bacačici koplja iz Kosjerića.

Dusan Savić, Oliver Paunović
foto: Privatna Arhiva

Poslastica festivala biće projekcija dokumentarca "Dule Savić - a u Londonu muk" rediteljke Branke Bešević Gajić i producenta Olivera Paunovića. - London je zaćutao kad je nakon dva-tri dodavanja munja sevnula iz levice našeg golgetera, koji je loptu smestio pod prečku... Bio je to gol za put ka finalu Kupa UEFA i jedan od sportskih poteza za nezaborav u završnici utakmice Arsenal - Crvena zvezda pre 45 godina u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva. Junak ovog događaja Dušan Dule Savić slavljen je i u filmu "Munje" iz 2001, u kom se i pojavio. Omiljenom fudbaleru Zvezdinog "severa" navijači su, bodreći ga, uzvikivali ime i mnogo godina kasnije, kada bi došao da gleda mečeve iz publike - navode autori ovog ostvarenja.

branka bešević gajić
foto: Marina Lopičić

Zlatiborski festival spaja sport i film kao sedmu umetnost, važan je član Međunarodne asocijacije sportskog filma iz Milana (FICTS), priznate od Međunarodnog olimpijskog komiteta (u junu je direktorka zlatiborskog festivala Olivera Nikitović izabrana u komisiju organizacije festivala u Milanu, a član žirija novinar Vladimir Stanković u komisiju FICTS za marketing i promociju). Filmsku smotru na Zlatiboru i ove godine organizuje Udruženje "Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor", čiji su osnivači Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i "Maja film".

Kurir.rs

Bonus video:

00:15

Mima Karadžić sa 35 godina mlađom devojkom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja