SRPSKI UMETNIK DOBITNIK NAGRADE ART EUROPEAN PRIZE: Veliki uspeh Nikole Radosavljevića na Trijenalu grafičke u Poljskoj
Foto: ATA images

bravo

SRPSKI UMETNIK DOBITNIK NAGRADE ART EUROPEAN PRIZE: Veliki uspeh Nikole Radosavljevića na Trijenalu grafičke u Poljskoj

Kultura -

U Krakovu je u petak otvorena je centralna izložba 23. po redu Međunarodnog trijenala savremene grafičke umetnosti, a žiri je tom prilikom prvu nagradu dodelio umetniku Nikoli Radosavljeviću za rad pod nazivom ,,Ćelija“ izveden u tehnici klasičnog linoreza, dimenzija 16 puta 2 metra.

Nikola Radosavljević
foto: Nikola Radosavljević

Na ovogodišnjem trijenalu grafike, pod kustoskom temom ,,MOMENTUM“, stručni žiri u sastavu Enrike Čagoja (SAD), Gregori Handrek (Poljska), Trejsi Hil (Velika Britanija), Jan Stefan Peterson (Norveška-Švedska) i Marta Ana Raček Karc (Predsednica odbora Međunarodnog trijenala grafike, Poljska) birao je između nekoliko stotina grafičkih umetnika iz celog sveta i nakon selekcionog procesa sprovedenog u tri faze, koji je trajao od novembra 2023. do februara 2024. godine, odabrao ukupno 120 umetničkih dela koja će biti predstavljena na centralnoj izložbi Trijenala.

Nikola Radosavljević
foto: Nikola Radosavljević

Art European Prize je glavna nagrada ove međunarodne izložbe koja se dodeljuje jednom u tri godine za sveobuhvatna dostignuća u grafičkoj umetnosti, a ove godine je jednoglasno dodeljena umetniku dr um. Nikoli Radosavljeviću za poliptihalnu grafičku instalaciju pod nazivom ,,Ćelija“ izvedenu u tehnici klasičnog linoreza na papiru, dimenzija 16 h 2 metra. Ovo je Radosavljevićevo drugo učešće na ovoj najprestižnijoj izložbi u svetu nakon 2019. godine kada se prvi put na istoj predstavio linorezima iz izuzetno uspešnog grafičkog ciklusa pod nazivom ,,Istorija dodira“.

Međunarodno trijenale grafičke umetnosti u Krakovu najstarija je i najvažnija umetnička izložba tog tipa na planeti koja se u kontinuitetu održava svake tri godine sa ciljem predstavljanja najnovijih i najaktuelnijih umetničkih dostignuća stvaralaca iz celog sveta.

,,Radosavljevićev rad pod nazivom ,,Ćelija“, izdvojio se kao stilski jasno i grafički pročišćeno rešenje vizuelne predstave nestabilne svakodnevnice u korelaciji sa turbulentnim i isprepletanim istorijama podneblja sa kojih umetnik dolazi. Autor odstupa od tradicionalnih poimanja grafičke umetnosti, u cilju približavanja sopstvene ideje publici, a za potrebe alarmiranja kolektivne svesti u vremenu velikih kriza po čovečanstvo“, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju međunarodnog stručnog žirija.

Nikola Radosavljević
foto: Nikola Radosavljević

Ovaj rad nastao je u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, a za potrebe izložbe pod nazivom ,,Rez – linija – otisak“ koju su kustosirali mr Mišela Blanuša i Miroslav Karić u aprilu 2023. godine sa ciljem revitalizacije medija grafike na kulturnoj mapi Srbije, ali i sučeljavanja umetničkih dela iz zbirki MSU sa radovima savremenih umetnika iz istih ili srodnih umetničkih medija.

Takođe, ovogodišnja nagrada za životno delo i doprinos grafičkoj umetnosti 23. Međunarodnog trijenala grafike u Krakovu od strane istog stručnog žirija, popularni počasni GRAN PRIX, dodeljen je renomiranoj svetskoj umetnici Kiki Smit (SAD), kako je saopšteno još u septembru 2023. godine.

O autoru

Nikola Radosavljević, rođen 1991. godine u Užicu, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, atelje grafika i knjiga, 2014. godine.

Master studije završio je na istom fakultetu, grafički odsek, 2015. godine. Doktorirao je na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjenih umetnosti i dizajna, 2020. godine, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi.

Druge master studije završio je na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2022. godine u klasi Vladimira Veljaševića. Finalista nagrade Mangelos za 2023. godinu.

Nikola Radosavljević
foto: ATA images

Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih nagrada u oblasti crteža i grafike. Učestvovao je na više kolektivnih, a realizovao je 45 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pored ostalog, dobitnik je nagrade ,,Veliki pečat“ Galerije grafičkog kolektiva u Beogradu 2022. godine, nagrade ,,Zlatna igla“ ULUS-a za 2022. godinu i ,,Zlatne igle“ Međunarodnog bijenala suve igle u Užicu 2023. godine.

Usavršavao se na rezidencijalnim programima u Nemačkoj, Španiji i Letoniji.

Bonus video:

01:18

OVDE JE STRELJAN SAVA ŠUMANOVIĆ: Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici čuva sećanje na zverski ubijene Srbe (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track