CRNI PETAK 13. I PUN MESEC: Danas ćemo se samo svađati!
Foto: Kurir

Baksuzan dan

CRNI PETAK 13. I PUN MESEC: Danas ćemo se samo svađati!

Ludi svet -
Retrogradni i puni Mesec će svima stvoriti probleme - svađaćemo se sa svima u okolini, nećemo se snalaziti sa paporologijom, niti u saobraćaju

Danas je petak 13, a i pun Mesec.Astrolozi upozoravaju da, zbog te baksuzne kombinacije, ovog petka ne pričate mnogo ni s kim jer ćete doći u sukob, da ne radite, a ni ne vozite kola."Ovog petka Mjesec će biti u Strijelcu što znači da ćemo svi biti kao dvorske lude - previše optimistični i preosjetljivi. Maštaćemo da dobijemo 3 miliona na lotu, ali naravno nećemo ni otići da uplatimo tiket, a onda ćemo u novinama pročitati da je neko izvukao sedmicu. Bićemo pravi baksuzi", savet je astrologa.

Međutim, to će nam biti najmanji problem. Astrolog objašnjava da ćemo se svađati sa dragim ljudima."Retrogradni i puni Mesec će svima stvoriti probleme - svađaćemo se sa svima u okolini, nećemo se snalaziti sa paporologijom, niti u saobraćaju. Zbog retrogradnog Meseca je i došlo do ovako velikog broja saobraćajnih nesreća poslednjih dana, zato izbegavajte da vozite kola, pogotovo u petak", kaže on. Baksuzni petak 13. i pun mesec napraviće nam problem i sa novim ljubavima".

Bez obzira da li verujete u astrologiju ili ne, brojni naučnici i doktori tvrde da pun Mesec svakako utiče i na duševno stanje, samo što toga nismo svesni ako prethodno ne pročitamo da će te noći biti pun. Veruje se da

Mesec u vreme kada je pun izaziva veliku agresivnost, pa čak i u duševnim bolnicama imaju posebnu pripremu za dan punog Meseca.

Baksuzni dan, famozni petak 13. mnogima predstavlja dan kada bi najradije ostali u krevetu ili barem kod kuće, a putovanja i rizični poduhvati odlažu se za dan kasnije. Najnesrećniji broj brojnih civilizacija u kombinaciji sa petim danom u nedelji, uliva strah u kosti milionima ljudi širom sveta. Poreklo verovanja u nesreću povezanu sa tim danom do danas nije precizno razjašnjeno.

Cela situacija verovatno potiče još iz biblijskih vremena jer je 13. gost na Poslednjoj večeri izdao Isusa. Takođe, navodno su Adam i Eva upravo na taj dan u godini ubrali jabuku koja ih je zauvek isterala iz raja.Slično verovanje postoji i u nordijskoj mitologiji, jer je na jednu zabavu upao 13. gost, opaki Loki koji je organizovao ubistvo boga veselja Baldera, nakon čega je Zemljom zavladala tama.

Inače, strah od petka 13. jedan je od najpopularnijih mitova u nauci i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.Veliki broj bolnica nema sobu sa brojem 13, neki neboderi ni taj sprat, a ni aerodromi nisu imuni pa katkad izostave Izlaz broj 13.

Broju 13 smata pozicija koju ima iza broja 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem jer je u godini 12 meseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Herakle je odradio 12 zadataka, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su Sveta tri kralja, a u paketu je 12 jaja.

Zanimljivosti o petku 131. Prema gregorijanskom kalendaru najveća je verovatnoća da će 13. u mesecu pasti baš u petak nego bilo kog drugog dana u nedelji.2. U stvari, u bilo kom periodu od 400 godina, 13. pada u ponedeljak 685 puta, utorak 685 puta, sredu 687, četvrtak 684, petak 688, subotu 684 i nedelju 687 puta.3. U Španiji i Grčkoj smatraju da je utorak 13. nesrećan dan.4. Strah od petka 13. poznat je kao paraskevidekatriafobija.5. Broj 13 smatra se nesrećnim još od drevnih vremena, dok se petak vidi kao zlokoban od 14. veka.6. Ipak, petak 13. se nikada nije smatrao naročito zlokobnim pre sredine 19. veka.7. Četiri od 12 filmova „Petak 13" bila su prikazana baš na petak 13.8. Istraživači tvrde da muškarci nemaju više šansi da poginu na petak 13. nego bilo kog drugog petka.9. Ali Finkinje imaju dve trećine više šansi da izgube život u saobraćajnoj nesreći na petak 13.10. Uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine.

(dnevno/24.sat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track