ISTINITO I POUČNO: Pokušala je da otruje svekrvu a onda se desilo nešto neočekivano

Otrov je u srcu

ISTINITO I POUČNO: Pokušala je da otruje svekrvu a onda se desilo nešto neočekivano

Ludi svet -
Li-Li, pomoći ću ti da rešiš svoj problem, ali me moraš poslušati i pridržavati se mojih pravila, rekao je travar

U Kini je pre mnogo vremena, živela devojka po imenu Li-Li. Kad je kucnuo određeni čas, stupila je u brak i započela život s mužem i njegovom majkom. Međutim, ubrzo je otkrila da se nikako ne slaže sa svekrvom. Mnogo su se razlikovale, i snaji se nisu sviđale mnoge svekrvine navike. S druge strane, i svekrva nije ostajala dužna, pa je često vređala i kritikovala svoju novopečenu snaju.

Tako su prolazili dani, pa i sedmice. Li-Li i njena svekrva se nikad nisu prestale svađati i napadati. Međutim, ono što je situaciju činilo još težom je stari kineski običaj po kojem se snaja mora pokoravati svekrvi.

I tako je i Li-Li morala da ispunjava svaku njenu želju i sluša njene zapovijedi. Naravno, i jadni muž je zbog čitave situacije bio veoma tužan i zabrinut. Na koncu, kad je poslednja kap prelila čašu, Li-Li je odlučila da nešto poduzme. Otišla je u posetu kod travara gospodina Huanga, starog poznanika svog oca. Objasnila mu je situaciju i pitala ga da li joj može dati neki otrov kako bi se jednom za sva vremena rešila naporne svekrve.

Travar je jedno vreme ćutio, a potom reče:

"Li-Li, pomoći ću ti da rešiš svoj problem, ali me moraš poslušati i pridržavati se mojih pravila."

"Naravno, gospodine Huang. Učiniću sve što mi kažete", odgovorila je Li-Li.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Travar ode u ostavu, i kad se vratio nazad, u rukama je nosio paketić s travama. Rekao je:

"Ne možeš na svojoj svekrvi koristiti brzo delujući otrov, jer bi tada ljudi nešto posumnjali. Stoga, evo ti više biljki koje će polako da truju njeno telo. Svaki drugi dan pripremi neko ukusno jelo i u njenu porciju stavi malo ovog bilja. Kako niko ne bi posumnjao na tebe kad ona umre, moraćeš se prema njoj ponašati veoma ljubazno. Nemoj se s njom svađati, poslušaj je u onome što ti kaže, i ophodi se prema njoj kao prema kraljici."

Li-Li se je mnogo obradovala. Zahvalila je gospodinu Huangu i požurila kući da u delo sprovede plan o ubistvu svekrve.

Prolazile su sedmice, i meseci, a svaki bi drugi dan Li-Li napravila jedan poseban obrok za svoju svekrvu. Sećala se saveta gospodina Huanga, pa je kontrolisala jezik, slušala svekrvu i ponašala se prema njoj kao prema vlastitoj majci.

Nakon 6 meseci, stanje u njihovoj kući se drastično promenilo. Li-Li se tokom tog perioda nikako nije posvađala s muževom majkom, pa se svekrva činila puno blažom i ljubaznijom. Čak je rodbini i prijateljima govorila kako je Li-Li najbolja snaja na svetu. Polako se među njima dvema počela rađati prisnost i ljubav.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jednog je dana Li-Li ponovo otišla kod travara Huanga. Rekla mu je:

"Dragi gospodine Huang, molim Vas da mi pomognete da izlečim moju svekrvu od otrova koji sam stavljala u hranu! Ona se promenila, i postala mi tako draga, pa ne želim da umre."

Travar se je samo nasmiješio i klimnuo glavom.

"Li-Li, nemaš razloga za brigu. Nisam ti ni dao otrov. Bilje koje sam ti dao je lekovito, i samo je pomoglo da se popravi zdravlje tvoje svekrve. Jedini je otrov bio u tvom srcu i ponašanju prema njoj, ali je sad to sve sprala ljubav i ljubaznost koju si joj pružala."

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(novihorizonti.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track