(VIDEO) Tukli su je i proganjali jer su mislili da je vanzemaljac, a onda su je ugledali naučnici...
Foto: Pt Tviter

Obolela od retke bolesti

(VIDEO) Tukli su je i proganjali jer su mislili da je vanzemaljac, a onda su je ugledali naučnici...

Ludi svet -
Nahranili smo je i napojili. Ali i dalje je bez dlaka i bolesna i moramo da otkrijemo o čemu je reč

Primerak zaštićene vrste medveda, koji je izazvao buru na društvenim mrežama i Jutjubu, uhvaćen je na Borneu. Iako je snimak pokrenuo niz spekulacija da je reč o "vanzemaljskom" obliku života, naučnici su potvrdili da je reč o ženki sunčanog medveda, koja je obolela od retke bolesti.Konzervacionista Nikson Robi kaže da je medved dobro i bezbedno, ali da ne znaju šta mu je. "Nahranili smo je i napojili. Ali i dalje je bez dlaka i bolesna i moramo da otkrijemo o čemu je reč", rekao je Robi.Čudnu životinju spazili su prvi put krajem januara radnici na plantaži blizu sela Sibu na Borneu. Pošto nisu bili sigurni o čemu je reč, radnici su je oterali štapovima.

Snimak je na Jutjubu sakupio skoro šest miliona pregleda, a na društvenim mrežama je izazvao veliki broj spekulacija da je reč o vanzemaljskom obliku života. Međutim, Robi ističe da su on i njegove kolege odmah nakon što su videli snimak znali da je u pitanju ženka zaštićene vrste sunčanog medveda koja je obolela i da je bilo važno da je što pre pronađu, otkriju šta joj je i pruže joj pomoć.

Sunčani medved živi u tropskim džunglama jugoistočne Azije. Zbog sve većeg krčenja šuma, postali su ugroženi. Veoma su umešni u penjanju po drveću, zbog čega imaju izduženo telo i veoma snažne kandže. Iako su, kao i svi medvedi, svaštojedi, najznačajnije mesto u njihovoj ishrani zauzima med, po čemu su dobili nadimak "medni medvedi", jer ga obožavaju i ne mrzi ih da se veru do teško pristupačnih košnica.

Ne hiberniraju jer u toploj klimi ima hrane tokom cele godine. Nisu teritorijalni kao druge vrste većih medveda, ali mogu biti veoma opasni ukoliko ih neko isprovocira i osete se ugroženim.

http://www.youtube.com/watch?v=OY5jQ99-Eks

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track