(VIDEO) NIJE ZNALA ŠTA JE SNAŠLO: Mačka je liznula, a onda je izgubila vid...
Foto: Printscreen

Bakterija se prenosi na ljude

(VIDEO) NIJE ZNALA ŠTA JE SNAŠLO: Mačka je liznula, a onda je izgubila vid...

Ludi svet -
Doktori Džanis Valters više od mesec dana nisu znali da postave dijagnozu, dok nisu otkrili da bi njena mačka mogla biti uzrok problema

Džanis Valters iz Ohaja ne vidi na jedno oko jer ju je mačka zarazila bakterijom koja može da prouzrokuje slepilo ili meningitis.

"Probudila sam se jednog dana i nisam uopšte videla na levo oko", kaže Džanis Valters iz Ohaja kojoj je kućni ljubimac zamalo došao glave.

Doktori više od mesec dana nisu znali da postave dijagnozu, dok nisu otkrili da bi Džanisina mačka mogla biti uzrok problema. Ova specifična bolest koju prenose mačke nastaje kada se bakterija sa mačke ili mačića prenese pljuvačkom ili čak krznom.

"Ukoliko vas mačka lizne i po najmanjoj ogrebotini koju imate, možete se zaraziti", kaže američki doktor Kris Brikman. Ipak, on ističe da je samo 40 procenata mačaka nosilac bakterije, koja njima ne šteti, ali može naškoditi ljudima. Mogu nastati problemi na jetri, a može prouzrokovati i meningitis.

Zato, kaže ovaj doktor, treba uvek posle igranja sa ljubimcima oprati ruke i nikako im se ne sme dozvoliti da vam ližu otvorene rane.

"Trudite se da vas mačka nikada ne ujede", kaže Brikman.

http://www.youtube.com/watch?v=shCme4Cm6qw

(Mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track