Najnovije vesti

NAUČNICI IZNENAĐENI: Majmuni umeju da rone!

Otkriće

NAUČNICI IZNENAĐENI: Majmuni umeju da rone!

Ludi svet
10:10h
ako smo se iznenadili kada je mužjak šimpanze Kuper nekoliko puta zaronio u bazenu u Misuriju. Delovao je veoma spretno", kazao je Renato Bender

SENT LUIS - Jedna šimpanza i jedan orangutan iznenadili su naučnike time što su pokazali da umeju ne samo da plivaju već i da rone, veštine za koje se verovalo da su ih odavno izgubili.

Evolutivni istraživači Renato i Nikol Bender došli su do ovog neverovatnog otkrića snimajući dva majmuna rođena u zatočeništvu u Americi.

"Jako smo se iznenadili kada je mužjak šimpanze Kuper nekoliko puta zaronio u bazenu u Misuriju. Delovao je veoma spretno", kazao je Renato Bender sa južnoafričkog Univerziteta Vitvatersrand.

"To je bilo veoma iznenađujuće ponašanje za životinju za koju se verovalo da se jako plaši vode", naveo je on. Dvoje naučnika su, takođe, imali priliku da snime orangutanicu Suriju kako pliva u privatnom zoo vrtu u Južnoj Karolini.

Poznato je da mnogi zoološki vrtovi koriste vodene kanale umesto ograda za šimpanze, gorile i orangutane. Majmuni koji bi se osmelili da uđu u vodu obično bi se udavili.

Za razliku od većine sisara, koji instinktivno plivaju, ljudi i majmuni tu veštinu moraju da nauče. Kako prenosi AFP, Kuper i Surija su plivali tzv. "žabljim" stilom.

"Ponašanje velikih majmuna u vodi je uglavnom bilo zanemarivano u antropologiji, pa zato plivanje primata dosad nije nikada naučno opisano iako su ove životinje podrobno proučavane", kazala je Nikol Bender sa švajcarskog Univerziteta u Bernu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...