DISKRIMINACIJA U HRVATSKOJ: Nisu ga primili u policiju jer je ćelav

Zagreb

DISKRIMINACIJA U HRVATSKOJ: Nisu ga primili u policiju jer je ćelav

Ludi svet -
Mario Marović nije primljen na policijsku akademiju jer ima alopeciju

Mario Marović (20) ima alopeciju zbog koje je izgubio kosu s 11 godina. Po pravilniku, tvrde iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nije podoban da bude policajac.

Prošao je testove za Policijsku akademiju, sportista je koji je u vrhunskoj fizičkoj spremi, imao je volju da radi, to je bio njegov san... ali policajac ne može da bude.

"Na razgovoru za upis u Policijsku akademiju rekli su mi: "Žao nam je, nemaš kosu", kaže Mario Marović iz Mravinaca.

Ćelav je od 11. godine. Zbog alopecije (gubitak kose koji može biti nasledan ili uzrokovan nekim drugim faktorima) kao dečak trpeo je ruganje, poniženja i predrasude.

"Bilo me je sramota, ali doktori nisu ništa mogli da učine", priseća se. Poslednjih godina konačno je prihvatio svoje stanje, ali, trauma se nastavlja...

Tvrdi da su mu doktorski nalazi bili uredni i bolji od većine kandidata, ali na Policijskoj akademiji su ga odbili zbog strogih propisa.

Načelnik Akademije Želimir Radmilović citirao mu je Pravilnik o načinu utvrđivanja posebne psihičke i fizičke zdravstvene sposobnosti za osobu koja se prima u policiju u kojem se alopecija spominje kao prepreka jer "uzrokuje estetsko ili funkcionalno oštećenje".

Slično su nam objasnili i u odgovoru iz MUP-a. To je diskriminacija i kršenje ljudskih prava. Alopecija nije bolest nego stanje, kosa može ponovno da poraste, ali i ne mora.

"Doktorski pregled su prolazili mladići koji su slepi bez naočara, tetovirani i s raznim zdravstvenim problemima. Mene nisu primili jer nemam kosu, a pola policajaca je obrijano na nulu. Ali, to su mi rekli, da, briju se, ali oni imaju kosu", ogorčen je Mario.

Napustio je fakultet i igranje fudbala u drugoj ligi, a sve kako bi započeo novi život u Zagrebu. Osim fudbala, Mario trenira i kik boks i prema fizičkoj spremi je savršen kandidat za policajca.

Alopeciju niko nije spominjao na prvom testiranju u junu kad je polagao psihotest, test inteligencije, informiranosti, informatike, engleskog i fizičke spreme, a ni inspektori s kojima je razgovarao.

Srušila ga je doktorska komisija, poslednji korak koji je morao ispuniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track