Ivan Tasovac: Gospodo savetnici, vaše plate nisu prioritet srpske kulture
Foto: Fonet

Ministar kulture ne da 14.200.000 dinara iz budžeta

Ivan Tasovac: Gospodo savetnici, vaše plate nisu prioritet srpske kulture

Pop kultura -
Članovi Nacionalnog saveta za kulturu zameraju ministru što je povukao iz procedure Predlog o izmenama Zakona o kulturi, po kojem se apanaže obezbeđuju od poreskih obveznika

Sukob zbog novca.Iako je izbor novog ministra kulture naišao na pozitivan odjek u velikom delu javnosti, Ivan Tasovac nije po volji članova Nacionalnog saveta za kulturu. Neslaganje između Tasovca i pojedinih istaknutih kulturnih radnika, koje je pre dve i po godine izabrala Vlada Srbije, počelo je 8. novembra, kada je ministar iz skupštinske procedure povukao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, koji predviđa da se sredstva za rad Saveta obezbeđuju iz državnog budžeta. Dakle, iz džepova poreskih obveznika, od kojih je trebalo uzeti čak 14.200.000 dinara i za honorare članova ovog tela, koji se već nalaze na visokim funkcijama i imaju primanja mnogo veća od državnog proseka.- Prema mom najdubljem mišljenju, taj predlog zakona je, kada je reč o Savetu, obrisao granicu između ličnog i javnog interesa u kulturi. Naime, bio sam veoma razočaran činjenicom da je tim predlogom Zakon o kulturi izmenjen u jednom jedinom članu - rešavanju pitanja uslova rada Nacionalnog saveta za kulturu ili, jednostavnije rečeno, pitanjem apanaža za članove Saveta, kaže Tasovac.Neažurnost Saveta- Podsetiću da su članovi saveta, preuzimajući obavezu da se sastaju jednom mesečno, i do sada kroz autorske ugovore primali novčanu nadoknadu za svoj rad. Složiću se da način njihove isplate nije najsrećnije izabran, ali se nikada neću složiti s tim da je danas najurgentnije i najvažnije pitanje srpske kulture i njenog krovnog zakona - pitanje apanaža za članove Saveta i opredeljivanje novih 14.200.000 dinara za tu stavku, koliko je predviđeno predlogom izmene zakona - rekao je Tasovac na zasedanju Skupštinskog odbora za kulturu i nastavio:- Da je Savet na svoje 23 održane sednice za ove dve i po godine s jednakim elanom kao po pitanju apanaža pristupio pitanjima od javnog interesa u kulturi, danas bismo imali bar predlog strategije u oblasti kulture. Da su članovi Saveta, umesto pitanja o svom statusu, punili srpske medije predlozima o reformi u kulturi, Srbija danas ne bi imala 61 instituciju od nacionalnog značaja u kulturi i ne bi finansirala znatno veći broj manifestacija i festivala nego što imamo dana u godini - rekao je Tasovac.Burne reakcijeNjegov govor izazvao je burne reakcije članova Saveta i poslanika, a najviše dramskog pisca Siniše Kovačevića.- Tek ste petnaest minuta na vlasti i sigurno vam na vratima kabineta još piše „Braca Petković“, ali vaš medeni mesec sada je završen - rekao je Kovačević, član Demokratske stranke Srbije.Ministra je podržao reditelj Srđan Dragojević.- Ja se slažem s Tasovcem. Izdvojiti godišnje 14.200.000 dinara za apanaže - to vređa inteligenciju. Učešće u savetu treba da bude čast, a ko neće da radi besplatno, neka ide - rekao je Dragojević, koji je član Socijalističke partije Srbije.

Dragojević: Izdvojiti godišnje 14.200.000 dinara za apanaže - to vređa našu inteligenciju
Dragojević: Izdvojiti godišnje 14.200.000 dinara za apanaže - to vređa našu inteligenciju

Ne slaže se saTasovcem...Siniša Kovačević
Ne slaže se saTasovcem...Siniša Kovačević

Ko su članovi Nacionalnog savetaČlanovi Nacionalnog saveta za kulturu su: akademici Isidora Žebeljan, Dušan Kovačević, Miro Vuksanović i Dušan Otašević, reditelji Goran Paskaljević, Žarko Dragojević, Karolj Vicek i Egon Savin, kompozitorka Ivana Stefanović, slikar Mileta Prodanović, prevodilac Duško Paunković, scenograf Aleksandar Denić, bibliotekar Vesna Injac Malbaša, producent Miroslav Mogorović, Slobodan Vujović (AKUD), arhitekta Marina Nešković, istoričar umetnosti Milica Todorović. Ostavku su podneli politikolog Muhedin Fijuljanin i profesorka Gordana Komad Arsenijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track