Goran Paskaljević sa Suzan Sarandon

Festival u Indiji

Goran Paskaljević sa Suzan Sarandon

Pop kultura -
Omaž srpskom autoru: Na prestižnoj filmskoj manifestaciji za 10 dana biće prikazano i osam ostvarenja iz Goranovog stvaralačkog opusa

Vole ga na svim meridijanima.Proslavljeni reditelj Goran Paskaljević počasni je gost na najvećem međunarodnom filmskom festivalu u Indiji, koji se održava 44. put u gradu Goa od 20. do 30. novembra. Njemu je pripala čast da predsedava žirijem koji će dodeliti nagrade od ukupno 200.000 dolara u kategorijama za najbolji film, reditelja, glumca i glumicu. Veoma ga ceneU takmičarskom programu biće prikazano 15 filmskih ostvarenja iz dvanaest zemalja, dok će na propratnim programima publika imati priliku da vidi ukupno 160 filmova.Na otvaranju festivala naš umetnik družio se sa američkom filmskom divom i velikim borcem za ljudska prava Suzan Sarandon, koja je došla u pratnji Manisa Tevarija, ministra kulture i informisanja Indije.Drži predavanjaČeški reditelj Jiri Mencel ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo, čijim je poslednjim filmom „Donžuan“ otvoren festival.Paskaljeviću će, pod pokroviteljstvom ministarstva kulture Indije, biti priređene retrospektive osam filmova u još četiri indijska grada u Trivandrumu, Madrasu, Bangaloru, kao i na festivalu autorskog filma u gradu Pune. Paskaljević će održati više predavanja o evropskom filmu a akcentom na filmskim ostvarenjima s Balkana.

Indijci o GoranuVAŽNA FIGURA NEZAVISNOG FILMASelektor festivala, filmski kritičar i teoretičar Srinivasa Santanam, koji je predložio Paskaljevićevu retrospektivu širom Indije, ima samo reči hvale za našeg autora.- Goran je jedna od najznačajnijih figura evropskog nezavisnog filma čija su dela angažovana i duboko humana - rekao je Santaman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track