PREMINULA HIČKOKOVA REBEKA: Glumica Džoan Fontejn (96) umrla u snu

Dobitnica Oskara

PREMINULA HIČKOKOVA REBEKA: Glumica Džoan Fontejn (96) umrla u snu

Pop kultura -
Smatra se zvezdom zlatnog doba klasičnog Holivuda 40-ih godina.

KARMEL - Holivudska zvezda i dobitnica Oskara, filmska i pozorišna glumica Džoan Fontajn, poznata po ulogama "Rebeka" i "Sumnja" Alfreda Hičkoka, preminula u nedelju.

Džoan Fontajn (96) smatra se zvezdom zlatnog doba klasičnog Holivuda 40-ih godina. Njen prijatelj Noel Bejtel izjavio je da je glumica preminula mirno u snu u svom domu u Karmelu u američkoj državi Kaliforniji.

Ona je poslednjih godina živela veoma povučeno u svojoj vili. Pored starije sestre i takođe dobitnice Oskara s kojom je bila u lošim odnosima Olivijom De Halivand, Džoan Fontejn je igrala u filmova "Rebeka" i "Sumnja" Alfreda Hičkoka, kao i u više od 30 filmova reditelja Bilija Vildera, Frica Langa i Nikolasa Reja. Među njenim najpoznatijim filmovima su "Džejn Er", "Izvan svake sumnje" i "Žene".

Glumila je i na Brodveju "Čaj i simpatija" i dobila nagradu Emi za tu ulogu. Igrala je u više od 30 pozorišnih komada. Rođena u Japanu od britanskih roditelja, Džoan Fontejn je stigla u SAD 1919. kao i njena sestra Olivija da Hallivand. Džoan i Olivija su jedini slučaj sestara koje su obe dobile Oskara za najbolju žensku ulogu.

Napisala je memoare "No bed for Roses", gde opisuje svoje porodične odnose, posebno odnos sa suparnicom, sestom Olivijom i s majkom Lilijan Fontejn, koja je takođe bila glumica. Udavala se četiri puta i ima dvoje dece.

http://www.youtube.com/watch?v=CBnffj88YzA
http://www.youtube.com/watch?v=0YCVp2m1JCw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track