STRUČNJACI IZNELI DOKAZE: Šerlok Holms je patio od autizma!

Nacionalna asocijacija za autizam iz Velike Britanije

STRUČNJACI IZNELI DOKAZE: Šerlok Holms je patio od autizma!

Pop kultura -
Njegova društvena izolovanost, kao i to što veoma teško stvara prijateljstva, može da sugeriše da lik koji je stvorio Artur Konan Dojl pati od neke vrste autizma, istakao je Robin Stjuvars

Moć Šerloka Holmsa da reši slučaj na osnovu i najmanje sitnice, kao i njegova sjajna memorija, mogli bi da budu dokazi da je slavni detektiv bio autističan.

Ovo je saopštila Nacionalna asocijacija za autizam iz Velike Britanije.

"Šerlok Holms se fokusira samo na jednu stvar. Primera radi, u jednoj od epizoda kada mu dolazi u posetu brat iz Njujorka njih dvojica bi trebalo da idu na večeru. Ipak on odbija jer radi na slučaju. Dakle za njega je večera nepotrebno odvlačenje pažnje", rekao je Robin Stjuvars, konsultant po pitanju autizma.

Prema njegovim rečima Šerlokova njegove sposobnosti da se koncentriše, memoriše i poveže stvari na jedinstven način, može govoriti o nekoj vrsti autizma kod njega.

"Njegova društvena izolovanost, kao i to što veoma teško stvara prijateljstva, može da sugeriše da lik koji je stvorio Artur Konan Dojl pati od neke vrste autizma", istakao je Stjuvars.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track