BLOKOVI CEMENTA: Titovi spomenici najružniji na svetu

Potsetnici na nekadašnja vremena

BLOKOVI CEMENTA: Titovi spomenici najružniji na svetu

Pop kultura -
Građene u 60-im i 70-im godinama prošlog veka po narudžbi jugoslavenskog lidera Tita, kao podsetnici na bitke u Drugom svetskom ratu, ove betonske skulpture razbacane su širom nekadašnje države

Spomenici koje je maršal Josip Broz Tito postavio širom stare Jugoslavije proglašeni su najružnijima.

Naime, Si-En-En napravio je popis najružnijih spomenika na svetu i počasno mesto na listi dodelio masivnim blokovima cementa iz razdoblja Titove Jugoslavije.

"Građene u 60-im i 70-im godinama prošlog veka po narudžbi jugoslavenskog lidera Tita, kao podsetnici na bitke u Drugom svetskom ratu, ove betonske skulpture razbacane su širom nekadašnje države. Podsećaju na komade razorenog sovetskog stambenog bloka zaglavljene u polju", piše Si-En-En.

Naglašeno je kako neki u ovim spomenicima vide ružnu lepotu, dok su za druge tiranski podsetnik na nasilni raspad Jugoslavije početkom 90-ih. I drugi mediji osvrnuli su se na Titovu ljubav prema skulpturama. Podsjetimo, Gardijan je objavio priču o fotografu Janu Kempenaersu koji je tri godine lutao najzabačenijim prostorima bivše države kako bi svojim fotoaparatom zabilježio ove bizarne arhitektonske medalje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track