Psihološki horor u Ateljeu 212

Sutra uveče premijera čuvene „Mizeri“

Psihološki horor u Ateljeu 212

Pop kultura -
Vrhunski U predstavi po romanu Stivena Kinga, po kojem je snimljen i film, za koji je Kejti Bejts dobila Oskara, igraju Anica Dobra i Svetozar Cvetković

Od ljubavi do mržnje.U Ateljeu 212 sutra u 20.30 biće izvedena premijera komada „Mizeri“ prema motivima istoimenog romana Stivena Kinga iz 1987. godine, a u režiji Petra Popovića i dramatizaciji Miloša Ilića.Međusobni fanoviPriča prati jednu usamljenu čitateljku i njen susret sa slavnim piscem, tvorcem njenih omiljenih romana. I sve neprijatnosti koje su iz toga proistekle uz otvaranje pitanja koliko je pisac odgovoran za pisanu reč pred svojim čitaocima.Na konferenciji za štampu, održanoj povodom premijere, bili su Svetozar Cvetković i Anica Dobra, upravnica Ivana Dimić, reditelj Petar Popović (kome je ovo diplomska predstava), scenograf i kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, dramaturg Miloš Ilić i kompozitor Katarina Tomić.Ivana Dimić izjavila je da je raduje što sa „Mizeri“ i njenim akterima, Cveletom, koga zna od obdaništa, i Anicom, koju je davnih dana dočekala kao novog člana kuće, završava svoju upravničku karijeru u Ateljeu, ali i pozorišnu, jer na jesen odlazi u penziju. Cvetković je iznenadio prisutne, a ponajviše Dobru, izjavivši da ju je gledao na njenom prijemnom ispitu.- Još tada sam postao Aničin fan, a ovim komadom sam dočekao da i ona postane moj, zahvaljujući ne samo liku Pola Šeldona već i dvojici autora - Petru i Milošu i njihovom rediteljskom i dramaturškom pristupu - kazao je Cvetković.Anica se osvrnula na ulogu koju igra:- Ono što je mene privuklo i osvojilo u liku Eni Viliks bilo je da proniknem u njenu iskrenost i bezazlenost, kao i u njenu potpunu veru u piščev svet. Nadam se da će u našoj predstavi biti razumljivo to što su nju okolnosti susreta naterale na drastične postupke.Odlična pričaPoznati pisac Pol Šeldon (Svetozar Cvetković) uživa veliku popularnost i dobija nagrade za svoje ljubiće o mladoj Mizeri. Međutim, naći će se na testu svojih talenata, čovečnosti i zavisnosti kada ga od sigurne smrti spase njegov najveći fan Eni Vilks (Anica Dobra), koja je odlučna da od njega napravi dobrog čoveka i vrednog pisca, i to po svaku cenu. Po ovom romanu 1990. godine snimljen je psihološki horor u režiji Roba Rajnera s Kejti Bejts (koja je dobila Oskara za ovu ulogu) i Džejmsom Kanom u glavnim ulogama.

Svetska premijeraUSPEH U TORONTU I NJUJORKUPre beogradske, svetska premijera Ateljea 212 s predstavom „Mizeri“ bila je u Torontu i Njujorku. Srpska publika u dijaspori, tačnije u najvećem kanadskom gradu, i najburnijem američkom, imala je privilegiju da početkom aprila ovaj triler u pozorišnoj adaptaciji Sajmona Mura i Miloša Ilića pogleda pre svih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja