Radio B92 slavi 25. rođendan: Slušaoce podsećamo na istoriju društva
Foto: Kurir Štampano

Značajan jubilej

Radio B92 slavi 25. rođendan: Slušaoce podsećamo na istoriju društva

Pop kultura -
Listanje arhive Želeli smo da kroz sećanja osnivača, novinara i autora radija prenesemo duh vremena u kom je stanica osnovana

Rođendansko raspoloženje.Urednica Radija B92 Ana Martinoli govori za Kurir povodom proslave 25. rođendana ove radio-stanice o serijalu reportaža koje će prikazati trnovit put koji je Radio B92 prešao proteklih godina, da bi postao druga najslušanija stanica u Srbiji, kao i o novim emisijama i kolegama.- Radio B92 bio je medijski, politički, kulturni pokret. Želeli smo da kroz sećanja osnivača, novinara i autora radija i uz obilje arhivskog materijala prenesemo duh vremena u kome je stanica osnovana, da slušaoce podsetimo ne samo na istoriju jedne radio-stanice nego i na istoriju društva.Kako je nastao Radio B92?- Označavan kao alternativan, u suštini bio je radio-stanica koja je sa slušaocima komunicirala ne samo putem programa već i kroz brojne vanprogramske akcije, od antiratnih kampanja do društveno angažovanih provokacija poput pokretanja inicijative za legalizaciju prostitucije, te do prvih emisija o gej kulturi.Možete se pohvaliti uspešnim novim emisijama.- Una Senić nam je bila veliko pojačanje. Ona ima izgrađen imidž, originalnost, provokativnost. „Zini da ti kažem“ je prostor za mlade autore i umetnike, za novu muziku. Una ima ogroman entuzijazam i njenu emisiju slušaoci najviše komentarišu. Takođe, „Uzbudilnik sa Mlađom i Daškom“ nam je došao kao najpopularniji vojvođanski jutarnji radio-program. Svoj program emituju iz Novog Sada jer kažu da se plaše da bi ih dolazak u Beograd pokvario.Da li ste zadovoljni postignutim?- Na tržištu kojim dominiraju stanice sa identičnom muzičkom selekcijom i neprepoznatljivim voditeljima uspeli smo da očuvamo drugačiji koncept, koji je angažovan i kompleksan, u kom se otvara prostor za lično mišljenje i čuva autorski integritet.

Nagrada „Zoran Mamula“PRIZNANJE ALEKSANDRI BABIĆPovodom 25. rođendana radija B92 uručena je nagrada „Zoran Mamula“, čije je dodeljivanje pokrenuto da bi podstaklo mlade novinare na početku karijere da se bave društveno-politički angažovanim i istraživačkim radio-novinarstvom, a u znak sećanja na jednog od osnivača Radija B92. Ovogodišnja dobitnica je Aleksandra Babić, koja je nagrađena za radio-reportažu „Na raskršću“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track