INSPIRACIJA ZA CRTANI RIO: Uginuo papagaj Prisli
Foto: Printskrin

Retka vrsta

INSPIRACIJA ZA CRTANI RIO: Uginuo papagaj Prisli

Pop kultura -
Prisli, kako je nazvan ovaj „spiks“ makao papagaj (Cyanopsitta spixii), imao je oko 40 godina. Veruje se da je on jedan od dvojice preostalih primeraka te vrste koji su rođeni u divljini

Na obodu Sao Paula, na privatnom posedu, uginuo je retki plavi papagaj, jedan od poslednjih članova svoje vrste rođenih u divljini, koji je bio inspiracija za kreiranje crtanog filma "Rio“. Ovo je veliki udarac za pokušaje da se vrsta spasi.

Prisli, kako je nazvan ovaj „spiks“ makao papagaj (Cyanopsitta spixii), imao je oko 40 godina. Veruje se da je on jedan od dvojice preostalih primeraka te vrste koji su rođeni u divljini.

Ova brazilska vrsta papagaja je u potpunosti istrebljena u divljini. Decenije krčenja šuma i porast trgovine divljači prouzrokovali su istrebljenje makao papagaja srednje veličine, koji su na kraju za prostor za gnježđenje morali da se bore i sa uvezenim afričkim pčelama.

Ostalo je manje od 100 primeraka koji se nalaze u zatočeništvu u okviru programa uzgajanja i po skloništima širom sveta. No, preostala populacija je ugrožena i genetskim defektima zbog srodnosti jedinki.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

Prema mnogim izveštajima, Prisli je bio inspiracija za kreiranje animiranog filma Rio 2011. godine koji je priča o usamljenom mužjaku.

Ptica nazvana Blu pronađena je u SAD i u početku nije mogla da leti. No, onda se vraća u Brazil i pronalazi druge članove svoje vrste i ženku Džuvel. Zajedno se bore s divljim lovcima i osnivaju porodicu. Režiser Karlos Saldanja istakao je kako se nada da će ovaj animirani film povećati svest o izazovima s kojim se suočavaju ugrožene ptice u Brazilu.

Prisli bio simbol i najboljeg i najgoreg

Papagaj Prisli otkriven je 2002. godine nakon što je njegova vrsta nestala iz brazilskih šuma dve godine ranije.Vraćen je uz pomoć Zoološkog vrta San Dijega u Brazil, a veterinarsko osoblje je uzelo uzorke DNK ovog papagaja. Živeo je u zoološkom vrtu u Sao Paulu nekoliko godina, a 2006. godine je premešten u „Lajmington faundejšn“, privatni posed gde su smeštene retke vrste papagaja.

"Bio je srdačan, živahan, veseo i pričljiv. Voleo je posetioce i voleo je da leti“, rekao je Bil Vitkovs, izvršni direktor fondacije.

Bil i njegova supruga Linda su pokušali da spoje Prislija sa ženkom Flor, međutim, nisu uspeli da stvore potomstvo. Potom su ga spojili sa Kiler, a kada je ona uginula Prisli je dobio i treću partnerku, Prisilu.

"Delovao je odlično, pa njegova smrt predstavlja iznenađenje“, objasnila je Linda Vitkovs. Pretpostavlja se da je uginuo zbog nepravilnog rada srca koje je otkriveno prethodnih godina.

"Veterinarske klinike rade godinama kako bi pokušale da osiguraju reproduktivni materijal ove vrste“, istakla je gospođa Vitkovs.

"Za nas je Prisli simbol najboljeg i najgoreg od ljudske vrste. S jedne strane imate ljubav, brigu i negovanje da ta vrsta opstane, a s druge strane sebičnost, pohlepu i nedostatak brige o životinjskom svetu“, stoji u pismu kojim su obavestili javnost o Prislijevoj smrti.

http://www.youtube.com/watch?v=Bf6zeRwk5LE

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track