VEĆINOM GLASOVA: Gran pri 48. Bitefa Oliveru Frljiću

Predstava Aleksandra Zec

VEĆINOM GLASOVA: Gran pri 48. Bitefa Oliveru Frljiću

Pop kultura -
Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi "A, gde je revolucija stoko?" autora Boruta Šeparovića u izvođenju trupe "Montažstroj" iz Zagreba

BEOGRAD - Gran pri "Mira Trailović" na 48. Bitefu dobio je reditelj Oliver Frljić za predstavu "Aleksandra Zec", u produkciji HKD teatra iz Rijeke i Međunarodnog festivala malih scena iz Rijeke, saopštio je sinoć žiri na kraju festivala u Bitef teatru.

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi "A, gde je revolucija stoko?" autora Boruta Šeparovića u izvođenju trupe "Montažstroj" iz Zagreba.Obe odluke donete su većinom glasova.

Neobično je to što su obojica ista priznanja dobili i prošle godine - Frljić Gran pri za predstavu "Zoran Đinđić" Ateljea 212, a Šeparović Specijalnu nagradu za projekat "55 +" trupe "Montažstroj".

Oduka o Gran priju Bitefa se ne obrazlaže. Šeparovićeva predstava je nagrađena kao "izuzetna refleksija o poziciji umetnika u savremenom društvu sprovedena kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećeg a kontroverznog materijala".

Predsednica žirija bila je rediteljka iz Izraela Lila Deker-Avneri, a članovi scenografkinja i kostimografkinja iz Švedske Ula Kasius, pozorišni kritičar iz Poljske Vitold Mrožek i iz Srbije reditljka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić.

"Politikina" nagrada za najbolju režiju na 48. Bitefu pripala je Andrašu Urbanu za predstavu "Neoplanta", nastalu prema romanu Lasla Vegela, u izvođenju ansambla Ujvideki sinhaz (Novosadsko pozorište). Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu Dejan Mijač, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Trebješanin i Ana Tasić.

Oni su ocenili da je reditelj "verodostojno preneo rasni literarni vegelovski svet na scenu, propušten kroz urbanovski stroj snažnog razotkrivanja raznih anomalija u društveno-političkim odnosima, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Novog Sada".

"Pojedinačnih likova, individualnih glasova u ovoj predstavi skoro da nema, glumci i glumice igraju kao da su delovi jednog, militarizovanog tela. Oni nastupaju vojnički disciplinovano, grčeći se u savremenoj istoriji nasilja. Fragmentarno i silovito se na sceni predstavlja cirkularna istorija osvajanja i oslobađanja Novog Sada, unakrsni udari laži i praznih obećanja njegovih osvajača, začinjeni prepoznatljivim Urbanovim vizuelno i koreografski moćnim rešenjima", obrazložio je žiri "Politike".

Selektorka 48. Bitefa Anja Suša saopštila je rezultate glasanja publike. Na prvom mestu je "Neoplanta" sa prosečnom ocenom 4,65.Slede "Poludela lokomotiva" (iz Slovenije) - 4,63 i "Grobnica za Borisa Davidoviča" (srpsko-regionalna koprodukcija) - 4,46.Na ovogodišnjem Bitefu je od 20. septembra u glavnoj selekciji izvedeno 13 predstava iz Nemačke, Litvanije, Poljske, Švajcarske, regiona i Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track