Najbolji saveti za sagorevanje masnih naslaga na stomaku
Foto: Shutter

Nije toliko teško

Najbolji saveti za sagorevanje masnih naslaga na stomaku

Pop kultura -
Skidanje masnih naslaga uopšte ne mora biti tako komplikovano kao što se čini

Skidanje masnih naslaga uopšte ne mora biti tako komplikovano kao što se čini... Nosite vodu svuda sa sobom. Bilo da želite da smršate ili budete zdraviji, uvek je dobra ideja da hidrirate telo. Uzmite gutljaj s vremena na vreme i osećaćete se sitije i poletnije.

Neka na vašem tajniru bude zastupljeno mnoštvo boja. Razmislite samo – tanjir pun šargarepe, spanaća, paprika i paradajza predstavlja raj za oči, a sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji su vam potrebni. Uz to navedene namirnice sadrže veoma malo kalorija!

Definitivno bi trebalo da u potpunosti iz ishrane izbacite brzu hranu. Da, znamo da je ukusna i da predstavlja brzo rešenje, ali isto to može da bude i salata. Isto važi i za slatkiše.

Držite se što dalje od zašećerenih i gaziranih napitaka. Jedna flašica ili limenka soka sadrži više kalorija nego velika banana, a nema nikakvu nutritivnu vrednost.

Nemojte se izgladnjivati. Ovo ne da vam neće nikako pomoći, već je i izuzetno opasno, a posebno negativno utiče na metabolizam.

Nemojte prestati sa rutinom jednom kada dostignete željenu težinu. Nemojte prestati da vežbate i početi da se davite u slatkišima, testima i ostaloj nezdravoj hrani... Držite se svog plana kako biste zadržali idealnu težinu.

Nemojte pokušavati da izgubite masnoću samo na stomaku. Naučno je dokazano da je nemoguće izolovati samo jedan deo tela i izgubiti težinu samo na jednom mestu. Zato nemojte uzalud gubiti vreme.

Jedite pet manjih obroka dnevno. Umesto da stomak zatrpavate sa tri obilna obroka, podelite ih na tri lagana obroka i dve užine. Naravno, ta užina ne treba da bude “Mars” čokoladica, već nešto zdravo poput voća, orašastih plodova itd...

Jedite sporo. Potrebno je oko 20 minuta da vaš organizam shvati da se zasitio, nemojte se za to vreme prejesti.

Izbegavajte proizvode za mršavljenje. Nijedna pilula, napitak, niti oprema za vežbanje neće vam pomoći da preko noći i bez napora izgubite težinu. Nemojte bacati novac i trošiti vreme uzalud!

Držite se dalje od vage. Nije sve u težini, pogotovo što naša težina svakodnevno oscilira, u zavisnosti od toga koliko smo jeli, uneli tečnosti itd. Zaboravite na vagu. Ili, ako baš ne možete da izdržite, merite svoju težinu jednom u dve nedelje.

Zauzmite pravilan stav pri sedenju i hodanju. Uvucite stomak, izbacite grudi, ramena povucite nazad i dignite glavu. Već u tom trenutku ne samo da ćete se osećati bolje, već ćete i izgledati bolje! Pravilnim stavom učvrstićete mišiće abdomena, samim tim i sagoreti masnoće.

Nađite nekoga da vam pravi društvo. Udvoje je uvek lakše. Sastavite s članom porodice ili prijateljem plan ishrane i fizičkih aktivnosti i držite ga se.

Nikada ne preskačite doručak. Ovo je, zapravo, jedna od stvari koje uzrokuju gomilanje naslaga sala na stomaku! Kada je izgladneo, organizam šalje signale za usporavanje metabolizma kako ne bi ostao bez dragocenih zaliha. Mnogi nutricionisti upravo iz tog razloga savetuju da doručak bude najobilniji i najkaloričniji obrok u toku dana, a da ostali obroci budu lakši.

Dobro se naspavajte. Ako dnevno ne spavate bar 7-8 sati, bićete letargični, usporeni, i manje sposobni da dobro rasuđujete.

Smanjite konzumiranje alkoholnih pića. Zbog efekta koji alkohol ima na jetru, usporavaju se prirodni procesi sagorevanja masnoća u telu. Čaša vina s vremena na vreme najbolja je opcija, jer ima blagotvorno dejstvo na organizam. Ni povremeni kokteli neće poništiti sav vaš naporan trud, ali vodite računa da ne preterate.

Smanjite unos soli. Previše soli izaziva nadimanje stomaka – verovali ili ne, namirnice koje svakodnevno jedemo, poput hleba, sira, itd. sadrže sasvim dovoljnu količinu, tako da ostalu hranu nije ni potrebno soliti.

Provedite bar 15 minuta dnevno na suncu. Naravno, potrebno je da svoje telo redovno hidrirate i zaštitite se od štetnih UV zraka. Kada ste pod stresom, vaše telo proizvodi kortizol, koji je glavni uzrok stvaranja masnoća, a njega će najefikasnije neutralisati vitamin D.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track