Nela Mihailović: Za Nušića su glumice bile žene sumnjivog morala

Premijera: Komad „Knjiga druga“ u Narodnom pozorištu

Nela Mihailović: Za Nušića su glumice bile žene sumnjivog morala

Pop kultura -
Neobičan tekst Mihailovićeva igra umetnicu Rajnu Maretić Dolsku, koja ima mlađeg ljubavnika Ivana Ivanovića, čiji lik tumači student Dušan Matejić
1 / 4 Foto: Dragan Kadic

Drama „Knjiga druga“, nastala iz pera Branislava Nušića, sinoć je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu, tačno na 150-godišnjicu rođenja našeg najvećeg dramskog pisca. Komad je napisan 1927. godine, a na scenu „Raša Plaović“ postavila ga je Anđelka Nikolić.Obeležavanje velikog jubileja nije privuklo kulturne radnike, tako da smo u prvim redovima videli samo Dejana Ristića, državnog sekretara u Ministarstvu kulture, Dejana Tomaševića u društvu supruge, Dejana Savića, Ivu Štrljić i Gorčina Stojanovića.Nušić u ovom delu nastupa kao patrijarhalni pisac, branilac moralnih vrednosti, a ne kao komediograf. U fokusu su slavna glumica Rajna Maretić Dolska i njen mladi ljubavnik Ivan Ivanović, dok su teme moć i položaj žene, umetnost, kao i pitanja slobode, nasilja i prijateljstva. Glavne uloge podelili su prvakinja drame nacionalnog teatra Nela Mihailović i mladi Dušan Matejić.

- Nušić je bio veoma slab na glumice, lako se u njih zaljubljivao, ali dok sam radila ovaj komad, nisam mogla da se otmem utisku da on gaji veliko nepoštovanje prema njima i da ih opisuje kao dame sumnjivog morala. Bez obzira na sve, pa ako Nušić i ne voli Rajnu, ja je veoma volim i nalazim opravdanje za njene postupke jer je to jedini način da je dočaram na sceni, gle apsurda, baš onako kako je Nušić napisao - kaže Nela.Njen kolega Matejić otkriva da ga je tekst više podsetio na Čehova nego na Nušića.- Sve se vrti oko mog lika Ivana Ivanovića. Kad sam pročitao tekst, više mi je ličio na Čehova. Pun je patetike i melodrame - otkrio je mladi glumac.U podeli su još Zlatija Ocokoljić, Marija Bergam, Srđan Karanović, Gojko Baletić, Andreja Maričić, Danijela Ugrenović i Predrag Miletić. Velikog pisca, koji je ovaj tekst napisao tokom života u Sarajevu nezadovoljan što je odbijen za članstvo u SANU, igra Bojan Krivokapić.Predstava „Knjiga druga“ centralni je događaj revije „Nušiću u čast“, u okviru koje celog ovog meseca ansambl Narodnog pozorišta i gostujuća pozorišta iz Srbije izvode Nušićeve komade na sceni nacionalnog teatra.

Bojan KrivokapićRADNJA OVE DRAME JE VEČNO AKTUELNABojan Krivokapić tvrdi da radnja „Knjige druge“ nikad neće izgubiti na aktuelnosti.- Ovaj komad daje presek jednog intelektualnog kruga u kojem sve deluje glamurozno, ali ispod ima mnogo blata, dok su likovi, vođeni sitnim ličnim ambicijama, spremni da gaze sve i svakoga oko sebe, što ovoj drami, nažalost, daje večnu aktuelnost - objašnjava Krivokapić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track