Žene preuzimaju Kanski festival
Foto: Profimedia

NOVINA Čuvena filmska smotra pravi zaokret

Žene preuzimaju Kanski festival

Pop kultura -
OBRT Posle kritika za seksizam, organizatori rešili da Kan otvori rediteljka Emanuel Berko, a uveden je i program o ženama na filmu

Prvi put u istoriji prestižni Kanski festival biće u znaku žene. Filmska manifestacija, 68. po redu, počinje 13. maja, a nakon čak 28 godina svečano će je otvoriti žena, i to režiserka Emanuel Berko sa dramom „La Tete Haute“, u kojoj igra Katrin Denev.Neretko optuživani za seksizam, organizatori festivala će u cilju isticanja ravnopravnosti pokušati da se iskupe, pa su ove godine uveli i novu, uporednu selekciju, koja ima za cilj da istakne i nagradi doprinos žena sedmoj umetnosti, nazvanu „Women in Motion“. Od nastanka festivala samo je jedna rediteljka uspela da osvoji Zlatnu palmu. Bila je to Australijanka Džejn Kempion za film „Klavir“ 1993. godine.- Izbor festivala jasan je odraz naše želje da festival počne sa drugačijim filmom, koji je i smeo i dirljiv. Ovo je jedinstvena prilika da se podstakne razmišljanje o neophodnosti veće zastupljenosti žena i njihovog stvaralaštva u kinematografskoj industriji - izjavio je direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo.Tokom trajanja festivala od 13. do 23. maja u programu „Woman in Motion“ biće održano nekoliko razgovora na temu mesta žene u kinematografiji, njene zastupljenosti u profesiji, kao i ženskog pristupa naraciji i snimanju. A biće dodeljene i dve nagrade - jedna kojom će biti odato priznanje nekoj od istaknutih ličnosti filmske industrije koja je znatno doprinela promociji žena, dok će druga biti uručena nekoj mladoj rediteljki.Poslednji put ovaj festival otvorila je žena režiser 1987, i to je bila Dajana Kuris sa filmom „A Man in Love“. Žiriju ovogodišnjeg festivala predsedavaće braća Koen. Van konkurencije će biti prikazan novi „Pobesneli Maks“ sa Tomom Hardijem i Šarliz Teron u glavnim ulogama.

Ingrid BergmanZAŠTITNO LICE FESTIVALAŠvedska glumica Ingrid Bergman biće zaštitno lice 68. festivala u Kanu. Tokom festivala, Ingrid Bergman biće odat omaž dokumentarnim filmom „In Her Own Words“ Stiga Bjerkmana u okviru selekcije Kanskih klasika.Trostruku dobitnicu Oskara Američki filmski institut proglasio je za četvrtu najveću žensku glumačku zvezdu u istoriji kinematografije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track