DRUŽE TITO, MI TI SE KUNEMO: Šta su govorili o Brozu jugoslovenske i svetske javne ličnosti
Foto: PRofimedia

35 godina od smrti

DRUŽE TITO, MI TI SE KUNEMO: Šta su govorili o Brozu jugoslovenske i svetske javne ličnosti

Pop kultura -
“U mom životu, Tito je imao posebno mesto. Godinama sam imao strašnu potrebu da o njemu napravim pesmu, ali budući da je on velika ličnost, a moje pesme žive u kafanama, mislio sam da sve to nije u skladu sa mojim mogućnostima", rekao je Toma Zdravković

Dana 4. maja ove godine navršava se 35 godina od smrti doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Godinama posle mišljenja o njemu su i dalje podeljena. Jedni ga kude, jedni ga hvale … Bilo je interesantno prisetiti se šta su svojevremeno o svojim susretima sa njim rekle neke od poznatih domaćih i svetskih ličnosti.

Toma Zdravković, pevač (1938-1991)

“U mom životu, Tito je imao posebno mesto. Godinama sam imao strašnu potrebu da o njemu napravim pesmu, ali budući da je on velika ličnost, a moje pesme žive u kafanama, mislio sam da sve to nije u skladu sa mojim mogućnostima. Pevao sam dvaput pred Titom: prvi put u Karađorđevu sedamdesetih godina. Tad sam izveo dve pesme: ‘Odlazi, odlazi’ i ‘Sliku tvoju ljubim’. Prvi put sam bio blizu Tita, strašno istremiran i stalno imao želju da priđem tom stolu koji je samo petnaest metara bio udaljen od mikrofona. Na žalost, nisam imao priliku lično da ga upoznam. Drugi put sam pevao Titu u Sarajevu, mada sam imao želju da mu pevam još mnogo puta.”

Safet Isović, pevač (1936-2007)

“Maršal Tito me je lično znao: on je bio korektan gospodin, koji je znao nositi bele rukavice i lepo se obući, lepo se ophoditi. O njemu sud treba da donese istorija, a meni je bilo lepo sa njim. Kada god je Tito dolazio u Stojčevac ili Dom Armije, bilo mu je drago kad se ja pojavim. Ja Tita nisam mogao mrziti, iako nisam volio komunizam, ali mnogo ljudi oko njega nije valjalo. Doživeo sam da Titov general, koji bi čuvao tuđe koze, jer nije imao škole, da nije otišao u partizane, nakon pojave Slobodana Miloševića počne da pljuje po Titu, i ja sam kao antikomunista skočio da ga branim. To je vrhunac nepoštenja: valj’o mu je Tito više nego otac.”

Mišo Kovač (73), pevač

“Govore da je Tito bio diktator, a ja tvrdim da to nije istina. On nije bio diktator, nego su oni što su ga okruživali od njega učinili – Boga! Zvali su me osam puta da mu pevam, ja sam se svaki put izvukao i nisam otišao tom našem drugu Bogu. Ne činim zbog toga od sebe heroja niti zameram onima koji su mu pevali. Svako je radio ono što je hteo. Ja sam verovao i verujem u pravog Boga, a u Boga koji se zvao Josip Broz nisam verovao. Ni u njegov komunizam. S tim da nikad neću kazati da sam bio proganjan, da su mi zabranjivali odlazak u crkvu, da nisam smio nositi krst na lančiću oko vrata … Ni Tito ni njegova komunistička vlast nisu me dirali, odlazio sam u crkvu kad sam htio … I nije mi falila ni dlaka s glave. Bio sam popularan od vrha Slovenije do dna Makedonije.”

http://www.youtube.com/watch?v=IgdqsZfi9BY
foto: Jutjub
foto: Jutjub

Miroslav Krleža, književnik (1919-1981)“Teško je reći šta će biti i kako će biti posle Tita. Ovaj prostor ostaje ono što je uvek bio – prostor trenja ili dodira, ako hoćete, ali uvek prostor pretenzija jačih suvereniteta. Ne treba nikada zaboraviti da se velike sile, ako ne ratuju, ali i kad ratuju među sobom, uvek nagađaju preko glava malih naroda. Tito je postao ono što je postao upravo zato jer je o tome imao preciznu svest, jer je o tome trajno vodio računa i jer je znao neutralizirati nagodbe pa, dozvolite, i diktate velikih na račun malih.”

foto Wikipedia
foto Wikipedia

Alija Sirotanović, rudar (1914-1990)

“Moja desna ruka je tridesetak godina držala lopatu: ume li ona malenom olovkom da napiše nešto o trideset i sedmom maju u slobodi. Velite da ume? Onda će napisati ovo: maj je za mene: Tito, sloboda, bratstvo i jedinstvo, mir, radnici, rudari, rad. Baš to i baš tim redom.”

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Bruno Langer (65), pevač“Za razliku od mnogih drugih, mi smo imali poruku, a to znači da nismo živeli u mraku. Naprotiv. Mogli smo slobodno da govorimo i još slobodnije da se krećemo. Onaj ko sada priča da smo u socijalizmu za vreme Tita bili nečim sputavani, taj priča najobičnije gluposti i tvrdim da je najobičniji lažov.”

foto: Nemanja Pančić
foto: Nemanja Pančić

Radmilo Armenulić (74), teniser “Jednoga dana, 1961, u Teniski klub Partizan došao je šofer, po činu pukovnik, da me vodi na Dedinje i samo mi rekao da ću tamo igrati s nekim. Čim sam stigao video sam o čemu se radi: rezidencija, teniski teren uređen, sede i čekaju me general Korać, Koča Popović i – Tito. Bio sam vrlo mlad, prvak Jugoslavije do 16 godina, i naravno zbunjen i uzbuđen što sam ga uopšte video. Tito mi kaže: ‘Radmilo, znam kako igraš, al’ sam njima za svaki slučaj kazao da treba da izgube.’ Tako smo on i ja igrali protiv generala Koraća i Koče Popovića, i naravno – pobedili. Kao osveženje sam pio malinov sok sa sodom, zvali smo ga malinovac. Tito je bio u dugačkim belim pantalonama, Koča takođe, a general Korać u šortsu. Tito je bio veoma duhovit, šalio sa na račun naših protivnika, a igrao je onako salonski, zamahne, pa šta pogodi. Ali, igrao je on i „zapadni forhend“ i „istočni bekend“, stalno varirao između Istoka i Zapada. Moje mišljenje je da je to radio dobro. Bar je naš pasoš bio jako vredan, ako ništa drugo.”

http://www.youtube.com/watch?v=Q7Txj43GmYA
foto: Rojters
foto: Rojters

Helmut Šmit (96), bivši kancelar Nemačke

“Tito je najuspešniji političar savremene Evrope.”

foto: Jutjub
foto: Jutjub

Minja Subota (76), umetnik

“Vreme koje smo s njim proživeli treba poštovati i pošteno proceniti. Ono što nikad ne mogu zaboraviti jeste da smo bili izuzetno poštovana zemlja i da sam svuda bio izuzetno poštovan kao Jugosloven.”

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Kemal Monteno, pevač (1948-2015)

“Nisam čovek koji se okreće kako vetar puše, i ne mogu me promeniti. Onoga koga sam volio, volim i dalje, i gotovo! Tako i protiv Tita mogu govoriti šta god hoće, ali moje mišljenje o njemu ne mogu promeniti. A, taj susret, kada mi se pridružio na sceni i otpjevao sa mnom “Bella Ciao” nezaboravna je uspomena koju ću čuvati do kraja života.”

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Zdravko Čolić (63), pevač

“Četiri puta sam pevao Titu i za doček Nove na Brijunima ga poljubio. Bio je harizmatičan i znao je s ljudima. A ko ga nije voleo, imao je pasoš da ode.”

http://www.youtube.com/watch?v=_iIv9MVl-z8
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Frančesko Kosiga, bivši predsednik Italije (1928-2010)“Tršćani bi morali biti zahvalni Titu i partizanima jer su ih oslobodili fašizma i nacizma. Tito je u Trstu zaslužio spomenik u središtu grada.”

foto: Printskrin
foto: Printskrin

Rade Šerbedžija (68), glumac

“Onome ko ne zna koliko je dobro živeo pod Titom, ja pomoći ne mogu!”

foto: Nemanja Pančić
foto: Nemanja Pančić

Bata Živojinović (81), glumac“Imao sam tu privilegiju da budem sa drugom Titom na Brionima. Takva su vremena bila. On je želeo da se druži sa glumcima i ja sam bio počastvovan njegovim pozivom. Voleo me je jer sam uglavnom igrao komandante u ratnim filmovima. Od preko trista, koliko sam ih snimio, bilo ih je trideset jedan partizanskih. ‘Breza’ je bio dobar film. Tu sam igrao Zagorca a Tito je po majci odatle vukao korene. Dva meseca sam među njima učio melodiju tamošnjeg govora. Posle premijere on mene oslovi ‘Zagorac’. Ja mu kažem: ‘Druže Tito, nisam ja Zagorac, ja sam Šumadinac!’ A on na to kaže: ‘Meni je to isti k…!’”

Ričard Nikson, predsednik SAD (1913-1994)

“Tito je lider koji ima svoju boju, smisao za humor i sjajno pamćenje; on je izvrstan sudija ljudskih karaktera i on se nas, Amerikanaca, ne boji! Pod njegovim rukovodstvom Jugoslavija je postala jedna od najcenjenijih i najuglednijih zemalja u svetu. Ona je veličine naše Luizijane – a ko u svetu zna za Luizijanu, a za Jugoslaviju znaju svi. Ona je iskreni prijatelj Sedinjenih Američkih Država.”

foto: AP
foto: AP

Sofija Loren (80), glumica

“Takvu jednostavnost nikad nisam doživela ni pri jednom susretu sa slavnim ljudima.”

foto: AP
foto: AP

Elizabeta II (88), britanska kraljica

“Ako je ovaj čovjek metalostrugar, onda ja nisam kraljica Velike Britanije.”

foto: AP
foto: AP

Džon Kenedi, predsednik SAD (1917-1963)“Bio sam fasciniran svojim susretom sa Titom, partizanskim liderom koji je porazio sve svoje unutrašnje suparnike i pobedio Nemce. Tito je bio komunista i nacionalista, a njegova volja, njegove trupe i njegov prestiž spajali su i držali istorijski antagonizovane narode Jugoslavije.”

(Nostalgicno.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track