NEWSWEEK OTKRIVA: Ukradeno blago Jevreja u Narodnom muzeju!

Prevarom do vrednih eksponata

NEWSWEEK OTKRIVA: Ukradeno blago Jevreja u Narodnom muzeju!

Pop kultura -
Ante Topić Mimara po okončanju rata pomoću lažnih dokumenata u Jugoslaviju dopremio čak 166 umetnina koje su nacisti opljačkali od svojih žrtava

Narodni muzej u Beogradu trebalo bi da 10. maja sledeće godine, nakon obimne rekonstrukcije, otvori vrata ljubiteljima umetnosti i pokaže dugo čuvane, vredne umetnine.Međutim, novi broj magazina Newsweek donosi priču o tome da su među tim eksponatima i oni koje su u Drugom svetskom ratu nacisti ukrali od Jevreja! Prvi koji je o tome sproveo ozbiljnu istragu bio je Konstantin Akiša pre 15 godina, tadašnji urednik Artnjuza i zamenik direktora saveta američkog predsednika za umetnine oduzete u Holokaustu.- Nema nikakve tajne da se mnoge od ukradenih slika nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu. Oni neke i ne kriju, već ih javno izlažu - rekao je Akiša za Newsweek.Ameri pogrešiliZanimljiv je put kojim je to kulturno blago dospelo u nekadašnju Jugoslaviju. Prema istorijskim zapisima, nacisti su izvršili najveću pljačku umetnina i raspodeli ih po svetu. Međutim, Rusi su ušli u trag i kad je ono pronađeno, smešteno je u sabirištima za umetnine u Minhenu, Vizbadenu, Štutgartu i Berlinu. Pri kraju rata neka dela su vraćena vlasnicima. Tad na scenu stupa Jugosloven Ante Topić Mimara. On se predstavljao kao kolekcionar i restaurator, ali Akiša tvrdi da je bio i falsifikator i špijun. Mimara je pomoću lažnih dokumenata dopremio 166 umetnina u Jugoslaviju. Taj propust se na dušu stavlja Americi, jer su oni odobrili slanje umetnina u Jugoslaviju. Kad su uvideli grešku, bezuspešno su pokušali da je isprave, a onda je sve zataškano jer im nije bila potrebna medijska pažnja Italije i Francuske. Prema tadašnjim američkim istraživanjima, od 166 umetnina samo pet je zaista pripadalo Jugoslaviji, a ostalo Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji... Neke od njih mogu se videti u knjizi iz 2004. „Italijansko slikarstvo od 14. do 18. veka iz Narodnog muzeja u Beogradu“. Ovu tvrdnju potvrdio je za Newsweek i Nikola Kusovac, bivši kustos Muzeja.Nestale slike- Mislim da su sve te slike u muzeju, vidim da imate dobre informacije - rekao je, dok niko iz te ustanove kulture nije želeo da komentariše.Mimara se 1966. godine vratio u Jugoslaviju i poklonio 3.600 eksponata Hrvatskoj, a oni su kasnije smešteni u muzej koji nosi njegovo ime. Mnogi istoričari su tu kolekciju tada procenili kao drugorazrednu i u ogromnoj meri lažnu.Od mnoštva slika koje su stigle u Jugoslaviju mnoge se danas vode kao nestale.

Ko je Mimara?HITLEROV I TITOV PRIJATELJPo jednoj verziji Ante Topić rođen je 7. aprila 1898. Sebi je dao nadimak Mimara, što na turskom znači graditelj. Bio je učenik slikara Antonija Mančinija. Po drugoj verziji rođen je kao Mirko Maratović 16. marta 1897. u Splitu. Živeo pod imenom grof Mirko Pjelik, koji je organizovao pljačku diptiha od slonovače. On je kupio dokumenta pod imenom Ante Topić, kad je ovaj umro u vojnoj bolnici. Tad je Maratović dao sebi nadimak Mimara od prvih slova svog imena i prezimena. Govorio je da se družio s Titom, a i često se hvalio poznanstvom sa Hitlerom, za šta nisu nađeni dokazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track