Priče o porodicama u vreme tranzicije
Foto: Kurir

Nove knjige Slavice Nedeljković

Priče o porodicama u vreme tranzicije

Pop kultura -
„Sve je to život“ i „Ljubav ili novac“ čitaju se u dahu. I jedan i drugi roman inspirisani su istinitim događajima, kaže književnica

Spisateljica Slavica Nedeljković, posle nekoliko zbirki poezije, nedavno je objavila romane „Sve je to život“ i „Ljubav ili novac“, koji se bave problemima moderne srpske porodice pod naletom tranzicije i lutanjima po vremenu izmenjenih merila vrednosti."Emocije se jače i lepše iskazuju kroz stihove. I za poeziju i za prozu potrebne su pre svega inspiracija i dobra priča, a onda se sve to lepo upakuje i prenese na papir. Romani „Sve je to život“ i „Ljubav ili novac“ čitaju se u dahu, a kad ih završite, ostajete s glavnim likovima i zamislite se nad sopstvenim životom. I jedan i drugi roman inspirisani su istinitim događajima, a glavni junaci zaista postoje", otkriva nam književnica.Međutim, ona još nije spremna da oda stvarni identitet svojih junaka."Ako se oni slože, svakako ću otkriti. Zasad je tu samo njihova životna priča. Karakter Jovane, glavne junakinje romana „Sve je to život“, nije mogao da bude drugačiji, jer porodica je ta koja određuje karakter deteta, njegova shvatanja i odnos prema životu. Da, moglo bi se reći da je ona današnja starleta", naglašava Nedeljkovićeva i dodaje:"Njen sunovrat počinje onda kad odluči da napusti porodični dom u nadi da će sebi obezbediti lepši i lagodniji život. Međutim, život nikad ne zadaje samo jedan udarac. Kasnije, kad je sazrela i otišla u inostranstvo, život joj je pružio nekoliko šansi, tako da je mogla da obezbedi sebi ono što je tražila, lep, siguran i bezbrižan život, ali..."Sve ono što sledi posle „ali“ saznaćete kad pročitate roman. Slavica se osvrnula i na svoju drugu knjigu."Junaci romana „Ljubav ili novac“ su mladi bračni par. U njihovoj porodici dominira razumevanje, poverenje i ljubav. Situacija u našoj zemlji pre svega, ekonomska kriza, primorava ih da menjaju život. Prinuđeni su da biraju između porodice i novca. Oni su u jednom trenutku veliki gubitnici i verovatno bi to i ostali da u njihovoj porodici ljubav nije apsolutni vladar", zaključuje talentovana autorka.

(M. R)

Životna školaPISAC UČI OD SVOJIH LIKOVASlavica Nedeljković kaže da je pisanje i nju promenilo."Ono što sam naučila od svojih junaka je to da je život velika igra u kojoj postoje pravila, a ako ih na trenutak zanemarite, padate. Pažljivo pravim svaki korak, jer do uspona treba mnogo vremena i truda, a do pada samo jedan korak, a svi mi imamo samo jedan život", poručuje Slavica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track