MAFIJAŠKI ŽIVOT PRAVOG TONIJA SOPRANA: Ko je okrutni kriminalac po kom je nastala serija?
Foto: Printskrin

Prava istina

MAFIJAŠKI ŽIVOT PRAVOG TONIJA SOPRANA: Ko je okrutni kriminalac po kom je nastala serija?

Pop kultura -
Za uzlet porodice DeKavalkante najveće zasluge pripisuju se Vinćentu Viniju Okean Palermu, koji je s još dvojicom, porodicu vodio od 1997. do 1999. godine. Upravo je on Čejsu poslužio kao model za glavni lik serije, Tonija Soprana, kog je glumio pokojni Džejms Gandolfini

Mafijaška porodica DeKavalkante iz američkog Nju Džersija inspirisala je Dejvida Čejsa za scenario serije “Porodica Soprano” što su mafijaši znali i ponosili se time. Njihov razgovor o seriji snimio je FBI i iskoristio ga na suđenju 1999. godine kad je veći deo porodice završio iza rešetaka. U Njujorku je ‘80-ih i ‘90-ih vladalo pet mafijaških porodica koje su porodicu DeKavalkante smatrali nevažnom, pa je serija popravila njihov imidž. - Kakvi su to ‘Sopranovi’? Ko su oni? To bismo trebali da budemo mi? - pitao je Džozef Tin Ir Sklafani. - Ti si u seriji, spomenuli su ti ime. U svakoj novoj epizodi prepoznam nekoga, u svakoj epizodi. Kakvi likovi, odlična gluma, odgovorio je njegov kapo Entoni Rotondo na snimku FBI-ja.

foto: Printskrin
foto: Printskrin

Za uzlet porodice DeKavalkante najveće zasluge pripisuju se Vinćentu Viniju Okean Palermu, koji je s još dvojicom, porodicu vodio od 1997. do 1999. godine. Upravo je on Čejsu poslužio kao model za glavni lik serije, Tonija Soprana, kog je glumio pokojni Džejms Gandolfini.Iako je vodio porodicu iz Nju Džersija, Palermo nikad nije živeo tamo. U Njujork se s porodicom iz Italije doselio kao tinejdžer. Neki izvori navode da se rodio 1944., a neki 1949. godine, ali svi se slažu da je Vini do ‘60-ih bio uzoran mladić koji se nakon očeve smrti, sa samo 16 godina počeo starati o bolesnoj majci, pet sestara i bratu. Napustio je školu i prihvatio se dva posla od kojih je jedan bio prodaja ribe na pijaci u Bronksu gde je i stekao nadimak Vini Okean. Do hapšenja 1999. godine, jedino njegovo kazneno delo za koje je policija znala bila je krađa ribe na pijaci koju je zatim preprodavao.Mladi Vini redovno je išao u crkvu i bio ministrant. Njegova mafijaška karijera započela je kad se zaljubio u nećaku Simonea Sama Plumbera DeKavalkantea, šefa porodice DeKavalkante. Simoneu se svideo novi zet, pa je Vini posle posla na pijaci išao kod njega na druženja. Službeno je u porodicu primljen 1976. godine.

foto: Printskrin
foto: Printskrin

Nemilosrdan kao i ToniKao i Toni Soprano, Vini je bio nemilosrdan, lomio je noge bez milosti, a zatim se vraćao u porodični dom u predgrađe u Ajland Parku na Long Ajlandu I dalje je nastavio redovno da odlazi u crkvu pa je navodno bio brižan otac svojim petoro dece. Poverenje i visok status stekao je pre svega odanošću. Kao uslugu Džonu Gotiju, šefu njujorkške porodice Gambino, Palermo je 1989. ubio bivšeg novinara za kog je Goti strahovao da bi ga mogao otkucati policiji. Nedugo zatim, Palermo je postao kapo i dobio grupu sopstvenih podanika.Odgovoran je i za ubistvo privremenog šefa Džona D’Amatoa. Naime nakon što je Simone 1980. otišao u penziju, nasledio ga je Džovani Džon Igl Rigi koji je 1989. završio u zatvoru. Kao svog zamenika imenovao je D’Amatoa, ali je tri godine kasnije naredio da se D’Amatoa ubije jer se njegova ljubavnica požalila da bos često zalazi u svingerske klubove i tamo se seksa s muškarcima.

foto: Printskrin
foto: Printskrin

Kako bi očuvali obraz porodice DeKavalkante, Rigi je naredio njegovo ubistvo. 1992. D’Amato je nestao. Navodno su ga Vini i par kolega ubili u autu i iz džepa mu uzeli 5.000 dolara kao naknadu jer su s telom morali da unište i auto.- Niko nas ne bi poštovao da o poslovima Koza Nostre raspravlja šef koji je gej, rekao je Palermo na suđenju.Obožavaoci serije “Porodica Soprano” sigurno se sećaju epizode u kojoj se otkriva da je opaki mafijaš Vito Spatafore gej. Do kraja epizode Vito je mrtav. Nakon ubistva privremenog bosa DeKavalkantesa, kratko je na čelo porodice zaseo Đakomo Džejk Amari, ali nakon njegove smrti od raka 1997. godine, nije bilo jasnog naslednika, pa je Rigi uspostavio vladajući panel u kom je bio i Palermo. Zarađivao je u striptiz klubovima, dilovanjem i prostitucijom, prevarama na Vol Stritu i reketirenjem.

foto: Printskrin
foto: Printskrin

Od lake zarade do propasti porodicePljačka banke 1998. koja je trebala da bude laka zarada, pretvorila se u propast porodice DeKavalkante. Iz banke Amerike u Svetskom trgovinskom centru oteli su 1,6 miliona dolara. Policija je brzo ulovila Ralfa Gverina i nagodila se s njim. Upravo je on snimio razgovor o seriji “Porodica Soprano”, ali i Palerma kako priča o nizu zločina koje je počinio. Jednom prilikom Gverino je s Vinijem razgovarao o jednom članu kog je bos smatrao brbljavim parazitom.- Poljubite se i pomirite - rekao je Gverino.- Da, poljubiću ga, i te kako ću ga poljubiti, odgovorio je Vini misleći pritom na poljubac smrti; ‘brbljavi parazit’ posle je nađen mrtav.Kad su napokon skupili dovoljno dokaza, FBI je 2. decembra 1999. uhapsio Vinija i još 30-ak članova porodice. Suočen s doživotnim zatvorom, Vini je brzo odlučio da zaboravi zakletvu o omerti. Nagodio se s FBI-jem. Zahvaljujući njegovom svedočenju veći deo porodice završio je iza rešetaka, dok su ostali pratili njegov primer. Na sudu je propevao o svim zločinima i ko je u njih bio umešan.

foto: Printskrin
foto: Printskrin

- Upucao sam ga dva puta u glavu, ispričao je Vini na sudu, mrtav-hladan i dodao da je ubistvo bivšeg novinara bio odličan potez za njegovu karijeru. - Nakon njegovog ubistva postao sam vođa, rekao je.Iako je priznao četiri ubistva, iznude, planiranje više ubistava i niz drugih zločina, ušao je 2003. u program zaštite svedoka, dobio novi identitet, prodao imanje i nestao. Tek 2009. novinari su ga našli u Hjustonu.Koristi se novim imenom Vinsent Kabela i sa sinom Vinsentom mlađim vodi kompaniju simboličnog imena Hereweareagain.inc (evo nas ponovo). U vlasništvu kompanije su, među ostalim, i striptiz klubovi, danas registrovani kao ‘bikini klubovi’.Iako je policija sigurna da su klubovi leglo prostitucije i droge, zbog čega su uhapsili devet zaposlenih, bivšem mafijašu za sada ne mogu ništa.Tada je živeo u vili vrednoj četiri miliona dolara i bio vlasnik restorana i auto-perionice. Posle se o njemu gotovo ništa nije pisalo. Moguće je da se preselio jer je 40 dana nakon što su ga otkrili stavio vilu na prodaju.

(Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track