DAN TANA LOBIRA DA DOBIJEMO ZLATNOG DEČKA: Teško ćemo do Oskara pored Rusa i Francuza
Foto: Dragan Kadić

POMOĆ

DAN TANA LOBIRA DA DOBIJEMO ZLATNOG DEČKA: Teško ćemo do Oskara pored Rusa i Francuza

Pop kultura -
Ima mnogo protekcije i nameštanja, a i konkurencija je jaka. „Ničije dete“ bi bio bolji izbor od „Enklave“, kaže slavni producent

Film „Enklava“ reditelja i scenariste Gorana Radovanovića srpski je kandidat za Oskara, a da dođe do nominacije pokušaće da mu pomogne Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana. Poznati Srbin s holivudskom adresom lobiraće kod prijatelja da glasaju za priču koja prati život srpskog dečaka na Kosovu.- Čeka nas teška borba. Male su nam šanse da dobijemo nagradu. Potrudiću se da što više ljudi pogleda film. Konkurencija je veoma jaka - kaže Dan Tana za Kurir.

Progon Srba na Kosovu... Scena iz filma „Enklava“
Progon Srba na Kosovu... Scena iz filma „Enklava“

Igre ispod žitaČuveni filmski radnik dodaje da nisu potrebna velika sredstva da bismo dobili prestižnu nagradu.- Pare nisu uslov za osvajanje nagrade. Dobar film može da se snimi za pola miliona evra. Film mora da ima kvalitet, dobru glumu, kameru i režiju, a i neku lokalnu priču koju će da razumeju u svetu - smatra Tanasijević.On smatra da „Enklava“ nije bio dobar izbor.- Film „Ničije dete“ bio bi bolji izbor. Godinama pokušavam da pomognem našim filmskim stvaraocima. Članovi naše akademije pošalju jedan film za koji misle da je najbolji, a imaju mnogo bolje u ponudi za jedno takvo takmičenje. Ima mnogo protekcije i nameštanja, ne samo kod nas, a bilo bi bolje da postoji mogućnost da pošaljemo dva filma u trku za Oskara. Teško nam je da se borimo protiv Rusa ili Francuza - smatra Tanasijević i nada se da će „Enklava“ ipak ući u najuži izbor od devet filmova.

Potresna priča... Denis Murić kao ničije dete
Potresna priča... Denis Murić kao ničije dete

PlanoviOtkriva da će njegova ćerka Gabrijela Tana raditi novi film u Srbiji.- Trenutno priprema tri projekta: o Meksiku, Filipinima i Rusiji. U Beogradu bi naredne godine trebalo da snima film o baletskoj zvezdi Ruslanu Nurejevu. On je bio jedan od najvećih igrača i imao je neobičan život - zaključuje Dan Tana.

Nepravda za „Lepa sela“ZASLUŽILI SMO DA POBEDIMODan Tana smatra da su Srbi već imali film dostojan najveće nagrade, koja donosi svetsku slavu.- Film „Lepa sela, lepo gore“ morao je da dobije Oskara, to sam uvideo čim sam ga pogledao. Međutim, to se nije desilo. Ispraviće se jednom ta nepravda - kaže Tana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track