(VIDEO) POSLEDNJI POZDRAV PRIMADONI NARODNOG POZORIŠTA: Sahranjena Suzana Šuvaković Savić!
Foto: Promo

Preminula u 47. godini

(VIDEO) POSLEDNJI POZDRAV PRIMADONI NARODNOG POZORIŠTA: Sahranjena Suzana Šuvaković Savić!

Pop kultura -

Suzana Šuvaković Savić, operska diva i vlasnica moćnog glasa sahranjena je danas na groblju Lešće.

Primadona Narodnog pozorišta u Beogradu, operska diva Srbije i jedna od najlepših žena naše zemlje prerano je otišla u jeku svog kreativnog rada i stvaralaštva ostavivši za sobom prekrasne role na kojima će njeni student Operskog studija Borislav Popović učiti. A to su Mikaele u Karmen, Mimi u Boemima, Nede u Pajacima, Tatjane u Onjeginu, zatim Ćo-Ćo-San, teško je sve nabrojati, da ne spominjemo male role. Bez sumnje se debatuje u kojoj ulozi se najlepše osećala da li u Mikele, Mimi, Nede, Tatijane , a njeni prijatelji izjavljuju u ulozi Suzane, koja je iznad svega bila veliki čovek pa sve ostalo.

ODLAZAK DIVE: Preminula prvakinja Beogradske opere Suzana Šuvaković Savić

Bez sumnje se debatuje u kojoj ulozi se najlepše osećala da li u Mikele, Mimi, Nede, Tatijane, a njeni prijatelji izjavljuju u ulozi Suzane, koja je iznad svega bila veliki čovek pa sve ostalo.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

"Za Ćo-Ćo-San koja je puna emocija i veoma teška rekli su mi da je moja životna rola", izjavljivala bi Suzana Šuvaković Savić medijima.

Krasila ju je njena lepota, raskošan glas, osmeh, otmenost, energija, ljudskost a i naslovi po novinama uvek su bili u skladu sa njenim imenom i delima: Da je Pučini živ, obožavao bi Suzanu! Suzana Šuvaković oživela Tosku, Vlasnica moćnog glasa nastupila na novogodišnjem koncertu u Beogradu, Italija je moja druga kuća, Uvek ostavim deo duše na sceni, Srpska operska diva slavila rođendan i Novu godinu u Beču, Suzana Šuvaković Savić opčinila publiku u Sava Centru, Diva sa Lečićem i Kojom između dve vatre, Rusiji s ljubavlju, Srpska diva Magnus Suzana u Sava Centru, Princeza Jelisaveta i Suzana igraju golf, Srpska diva osvojila Milano, Moj najveća ljubav je porodica

Suzana je za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra prošle godine, dobila je Nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos.

Članovi porodice, prijatelji i kolege oprostili su se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu na komemoraciji kao i na groblju Lešće gde je sahranjena.

"Besan sam, jer ne može čovek da se ne zapita šta je ovo, o čemu se ovde radi, ima li te neke osnovne hrišćanske ravnoteže, neke kosmičke pravde, postoji li to. Da je ima, ne bi mi ovde, ovim povodom sedeli u Narodnom pozorištu. Mi bi sedeli da slušamo neku novu Suzaninu kreaciju", rekao je Savić.

Savić je odbio da govori o biografiji Šuvaković Savić, jer ona "nije završena".

"Suzanu je krasila nepresušna energija, ambicija i radinost, kao i eksplozivni karakter koji nije znao za kompromis. Naša Šuva, kako smo je od milja zvali, nije nikada mogla da prećuti očigledne nepravilnosti i da ostane po strani kada se događalo nešto što po njenom ubeđenju nije odgovaralo istini", naveo je Jovanović.

Za raliku od mnogih svoje neslaganje je iskazivala javno i odmah. Nije imala dlake na jeziku. Neko bi rekao da da su te njene reakcije bile prejake, izraz njenog prekog i beskompromisnog karaktera, ali ja vas uveravam, da je iza svega stajala predobra duša koja je umela da voli i saoseća sa drugima, dodao je Jovanović.

Ćerka Katarina Savić je u sali Nacionalnog teatra rasplakala sve prisutne govorom upućene svojoj majci da je za nju uvek bila velika žena, majka, kraljica i da će uvek biti ponosna na nju kao i da joj se zahvaljuje za sve što joj je prenela u životu. Suprug Savić je u velikoj tuzi istakao da je imao divnu ženu dvadeset godina pored sebe koja je bila sjajna supruga, majka, umetnik i domaćica. Da ga nikada nije slagala samo jednom kad je rekla da će se izvući i ostati živa.

Od nje je se oprostila i njena bliska prijateljica glumica Nevena Šarčević rečima da ne prihvata ovo što se desilo i da će za nju biti uvek živa istaknuvši da su imale prijateljstvo izvan profesija zato što je Suzana pre svega bila čovek pa sve ostalo.- I da možeš srce poklanjati svima, a da opet malo ostane ga tebi. Učila si n as kako da budemo dame, dostojanstvene i otmene baš kakva si ti. Tvoje ime nikada neće biti zaboravljeno jer ćemo tvoja Kale i ja objediniti sav tvoj trud i veličanstveni rad u knjigu koja će izaći sledeće godine i tvoj sajt nikada neće biti ugašen jer će nas tvoj glas buditi i donositi ono što si ti, velika moja Suzi, boje ljubavi!

Takođe, glumac Andreja Maričić pročitao je telegrame saučešća koje su uputili kapetan bojnog broda Petar Bošković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Opera Srpskog narodnog pozorišta, Amatersko kulturno-umetničko društvo "Branko Krsmanović", generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, Beogradska filharmonija i mnoge kolege i prijatelji koji su bili sprečeni da prisustvuju komemoraciji.Na Suzanimo sajtu su utkane njene reči po kojima ćemo je citirati:

Kada je staza u večitom usponu, u svakom momentu možeš da podigneš glavu i potražiš pogledom sledeću metu, ali možeš i da se okreneš na tren i sagledaš do tada predjeni put. Tokom penjanja susreo si neke drage osobe bez čije bi pomoći put bio mnogo teži ako ne i nemoguć.

I neka mesta koja vredi pamtiti ...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track