SVETILI SE ZBOG RATNIH FILMOVA: Batu Živojinovića Nemci su hapsili zbog praseta!

Bizarno

SVETILI SE ZBOG RATNIH FILMOVA: Batu Živojinovića Nemci su hapsili zbog praseta!

Pop kultura -

Kad smo prolazili jednim metroom, počeo je da viče: „Švajne, švajne!“ Policajci su mislili da se njima ruga i onda su priveli Milenu Dravić, Đuzu i mene, priča Eva Ras

Glumica, slikarka i spisateljica Eva Ras promovisala je u Domu omladine svoju knjigu „Srbijo, ljubavi moja“, koju je objavila nakon godina izdavačke pauze.Ovom prilikom prisetila se svog prijatelja i kolege Velimira Bate Živojinovića i njegovog specifičnog smisla za humor, zbog koga su ih jednom čak i uhapsili.Jedva se izvukao- Sećam se, išli smo jednom Bata, Milena Dravić, Đuza Stojiljković i ja u Berlin da snimamo film sa Romi Šnajder. Avion je sleteo u Istočnom, a trebalo je da snimamo u Zapadnom Berlinu. Bata je sa sobom sve vreme nosio pečeno prase. Kad smo prolazili jednim metroom, počeo je da viče: „Švajne, švajne!“ Policajci su mislili da se njima ruga i sve nas uhapsili. Jedva su posle iz produkcije objasnili da je on glumac i da se samo šalio, pa su nas pustili - ispričala je Eva.

Nova knjiga nakon pet godina pauze... Eva Ras
Nova knjiga nakon pet godina pauze... Eva Ras

Goli otok

Ona je napisala novu knjigu u želji da „digne glas protiv glorifikovanja diktature i diktatora Josipa Broza Tita“.- Ova knjiga je protiv mita o Titu, kao što je ceo moj život i svi moji romani. Četrdeset godina nakon njegove smrti mi još uvek imamo vođe koji forsiraju taj mit o njemu. Smatram da nijedan čovek zdravog razuma ne može da bude za diktatora i za diktaturu - objasnila je glumica.
Legendarna scena... Crna mačka i bela guza
Legendarna scena... Crna mačka i bela guza

Ona ističe da joj nikada nije bio problem da javno kaže da su žrtve upravo bili i njeni najbliži, o čemu je i pisala u svom romanu „Divlji jaganjci“.- Moja porodica, koja je izbegla Holokaust, posle je stradala na Golom otoku. Ja se stalno vraćam na tu temu jer ne mogu da verujem da neki čestit čovek zbog svoje male sreće može da previdi moju veliku nesreću, a kamoli svoje nacije. Zato sam i uzela naslov velike francuske spisateljice Margaret Diras, koja je posle Drugog svetskog rata imala roman i film „Hirošimo, ljubavi moja“. Ja Srbiju doživljavam isto tako - zaključila je Eva.

Zvao je na BrioneODBILA SAM TITAGlumica je od početka svoje karijere, kako kaže, bila protiv Josipa Broza, i to nikad nije skrivala.- Sećam se kad sam se preko noći proslavila posle uspeha filma Dušana Makavejeva „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ u Kanu. Oni su za to vreme u Beogradu priredili lažnu premijeru, koja je u medijima prikazana kao potpuni fijasko - otkriva Eva i dodaje:- Ali s Makavejevim nema šale. U Puli nas je čekalo 4.000 ljudi. Nakon toga me je pozvao Tito na Brione u posetu. Naravno, odmah sam odbila, imala sam i predstavu u Beogradu, a i nisam htela. Rekla sam: „Ja ću i posle Maršala biti glumica.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track