PREMINUO AUTOR KOMUNISTIČKOG HAMLETA: Umro jedan od najvećih jugoslovenskih dramaturga, Ivo Brešan
Foto: Kurir

In memoriam

PREMINUO AUTOR KOMUNISTIČKOG HAMLETA: Umro jedan od najvećih jugoslovenskih dramaturga, Ivo Brešan

Pop kultura -

Ugledni hrvatski književnik Ivo Brešan, autor mnogih gledanih drama među kojima i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" umro je u utorak u Zagrebu, saopštila je njegova porodica.

Brešan je rođen u Vodicama kod Šibenika 1936. godine. Dramski pisac je preminuo u 81. godini. Njegovi tekstovi igrani su na scenama širom bivše Jugoslavije, a najizvođenije delo mu je "Hamlet u selu Mrduša Donja".

Saradnik je na nekoliko igranih filmova Krsta Papića, Veljka Bulajića, kao i svog sina, reditelja Vinka Brešana "Maršal" i "Kako je počeo rat na mom otoku". Njegova supruga Jela Goldan Brešan umrla je u šibeničkoj bolnici krajem prošle godine.

Gimnaziju je polazio u Šibeniku, a slavistiku i filozofiju diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Njegova najpoznatija dela su "Ptice nebeske", "Spletke", "Utvare", "Anera", "Svečana večera u pogrebnom poduzeću", "Hidrocentrala u Suhom dolu". Za "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja" nagrađen je 1972. godine Sterijinom i Gavellinom nagradom, a za "Svečanu večeru u pogrebnom poduzeću" dobio je Gavellinu nagradu 1979. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track