Najnovije vesti

MILENA DRAVIĆ NEĆE DOĆI DA PRIMI NUŠIĆA: U dirljivom pismu otkrila da je zabagovala zbog MINISTARKE
Foto: Dragan Kadić

Nagrada za životno delo

MILENA DRAVIĆ NEĆE DOĆI DA PRIMI NUŠIĆA: U dirljivom pismu otkrila da je zabagovala zbog MINISTARKE

Pop kultura

Milena Dravić dobitnica je ovogodišnje nagrade "Branislav Nušić" za životno delo. Budući da, iz zdravstevnh razloga, neće moći da prisustvuje uručenju 28. aprila na zatvaranju 34. Festivala "Nušićevi dani" u Smederevu, glumica je poslala pisanu izjavu koju u celini prenosimo.

"Vest da sam laureat Nušićeve nagrade za životno delo mi je, uz radost i čast, izmamila i osmeh.Jer, moj se životni put s Nušićevim delom ukrstio više puta. I uvek je to bivalo za mene važno. Što bi narod rekao - sudbonosno.

Na Akademiji sam polagala prijemni sa monologom iz "Gospođe ministarke". Bilo je to dosta neobično. Jer mladi, daroviti ljudi koji su nastojali da zakorače u svet glumačke umetnosti su za taj prvi ispit - koji se najčešće doživljavao kao pitanje života i smrti - birali tekstove, odnosno monologe drugačijeg tipa. Šekspira, Ibzena, Čehova... A ja eto - Nušića. Teško bi bilo racionalno to razložiti i objasniti. A i zašto bi? Jednostavno, vuklo me je.

Foto Dragan Kadić
Foto Dragan Kadić

Ukrstili su nam se putevi i kad sam snimala TV dramu "Gospođa ministarka" u režiji Zdravka Šotre. Divna ekipa, svojski se radilo. I, u jednom trenutku, ja - kako to kažu ova današnja deca koja barataju novim informatičkim tehnologijama - "zabagujem". I to žestoko. Do odustajanja!

Kad, šta je bilo? Ministarka me, tj. Nušić, vratila na jedan problem, jedno nerešeno pitanje iz mog inače lepog i radosnog detinjstva. Nehotičan, ali nemio događaj zbio se - gle čuda - u Nušićevoj ulici i urezao u moju dečju podsvest. I ostao bi tamo da nije bilo uloge Ministarke i moje prijateljice, odličnog psihologa, uz čiju pomoć sam sve skupa razrešila. Vratio me, dakle, Nušić da sama u sebi, i sama sa sobom, razrešim šta treba. Jer, drugačije, odakle ti pravo da se obraćaš drugima.

Pomogao mi je Nušić onomad na prijemnom, pa tada da postanem bliža sebi samoj…I treće, da ne nabrajam dalje, naš je zajednički imenitelj - komedija. Ozbiljan je to žanr. Žestok i dubok. Uzvišen. Danas se sve i svašta naziva komedijom, ali nije ni mesto ni vreme da se time bavimo.

Najlepše u pravoj komediji je pobeda života! Smeh i duhovitost - uvek uzvišena ako jeste duhovitost - koji su u sebe saželi i svu težinu i gorčinu. Blistave i svevremene Nušićeve komedije su i dijagnoza teških, opakih rana naših života. I nekad i sad. Neka mi bude dozvoljeno da kažem da je ovom nagradom, uz mene, priznanje dobio i istinski smeh - sva njegova pamet, lepota i snaga", navodi Milena Dravić u svojoj izjavi.

Žiri u sastavu glumice Ljiljana Stjepanović i Radmila Živković, profesor književnosti Miljana Kravić i teatrolog Zoran Maksimović u obrazloženju dodeljivanja nagrade Mileni Dravić, između ostalog, naveo je: - Milena ima dugoveku i bogatu glumačku karijeru koju karakteriše svestranost u izrazu, osoben scenski jezik, rečita preciznost u pokretu, duboka sugestivnost, maštovito poigravanje, a uz velike dramske i istorijske role i publici i kritici posebno su upečatljive one iz  komedija.

Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...