LULA ŽIVOJINOVIĆ O ŽIVOTU S BATOM: Živeli smo na hlebu
Foto: Nemanja Pančić

Emotivno

LULA ŽIVOJINOVIĆ O ŽIVOTU S BATOM: Živeli smo na hlebu

Pop kultura -

Kad je Bata bio osam meseci u bolnici zbog povrede kičme na snimanju, jedva smo preživljavali, ispričala je supruga u monografiji „Valter pre Valtera“

„Odavno sam svestan da će me se ljudi sećati kao Valtera, verovatno mnogo više nego nekog Bate Živojinovića, filmskog glumca. Takav je život u koji ne može baš sve da stane, ponekad i mimo sopstvene želje...Ali Lale, moj klinac iz ulice, obradovao me je svojim rukopisom u kome sam onaj Bata, Krstaš, vođa ljutih momaka sa Crvenog krsta, po čemu me se danas malo ko seća, a što je bilo najlepše vreme moje mladosti“, napisao je u predgovoru knjige „Velimir Bata Živojinović - Valter pre Valtera“ autora Laleta Vujadinovića, koja je izašla na godišnjicu njegove smrti.Priče iz drugog uglaIzdavačka kuća „Službeni glasnik“ ponudila je monografiju o glumcu, nastalu iz pera njegovog drugara, u kojoj se od detinjstva, preko mladalačkih godina i Batinih snova da postane filmski glumac, do vremena kad je postao ikona srpskog filma i glumačka legenda u Kini, prikazuje život iza scene.

Vrlo emotivno svedočenje dala i njegova životna saputnica Julijana Lula Živojinović, koja je s njim 55 godina delila i dobro i zlo.- Već druge godine braka Bata je napustio pozorište, mada sam ja mislila da je to veliki rizik, da će biti teško bez stalnog angažmana, bez sigurne plate. Kako hrabre uvek prati sreća, bilo je to vreme kad su se pojavila dva velika reditelja - Veljko Bulajić i Saša Petrović. Bata je prihvatio izazov da igra i posrećilo mu se - ispričala je Lula.Vozio „stojadina“Bilo je i teških dana za porodicu Živojinović, posebno osamdesetih godina, kad je glumčeva životna saputnica dala i prve samostalne intervjue.- Nemamo veliki stan i to zameram Bati. Njegove kolege su to obezbedile, a on je inertan. Neće, kaže, nikoga da vuče za rukav, da kuca na vrata i moli za stan, a i vozi jednu starudiju od „stojadina“. Ne mogu da kažem, Bata je u proseku lepo zarađivao. Kad je Bata bio osam meseci u bolnici zbog povrede kičme na snimanju, bili smo maltene na belom hlebu. Moj životni moto je „da smo živi i zdravi, ostalo ćemo da sredimo“. Srećna sam kad su naša deca, Bata i prijatelji srećni, jer nikad nikom nisam zavidela. Neka se svako prostre po svom guberu. I Bata je takav. On ima fenomenalni optimizam, koji prenosi na sve nas. Za njega ne postoji nerešiv problem, pa zato ne shvata one koji stalno nešto jadikuju i kukaju. Samo je bolest nerešiva - rekla je Lula.

Urbana legendaOD SOJE DOBIO NADIMAK ŽIVOTINJANa stanicama knjige publika će moći da otkrije i zašto i kako je Bata dobio nadimak Životinja. Prva mu ga je dala rediteljka Soja Jovanović, jer nikad nije odbio ulogu, a i pozorištu je igrao sve što mu se ponudi, pa čak i male uloge. Jedino ga tako nije zvao Šiba Krvavac, koji mu je dao čuvenog Valtera, već samo Frenki.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track