SERIJA KRIPTON: Supermenov deda pobegao iz Srbije
Foto: Profimedia

SNIMAĆE SE U BELFASTU

SERIJA KRIPTON: Supermenov deda pobegao iz Srbije

Pop kultura -

Producenti odlučili da zbog nestabilne političke situacije u zemlji i okruženju nastave rad u Irskoj. Naše filmadžije ostale bez zarade od oko 200 miliona evra

foto: Printscreen

Američka serija „Kripton“, o poreklu Supermena, neće se snimati u Beogradu već u Belfastu, u Severnoj Irskoj, saznaje Kurir.

foto: Printscreen

Producenti su odustali od Srbije kao destinacije za svoj projekat zbog nestabilne političke situacije u zemlji i regionu. Naša zemlja je tako ostala bez više od 200 miliona evra zarade.

- Filmski gigant „Vorner bros“ planirao je da snima kompletnu seriju od pet sezona u Srbiji. Pilot-epizoda koja je urađena u okolini Beograda koštala je više od 20 miliona evra, od čega je peti deo potrošen kod nas. Svaka serija imala bi po 12 epizoda i, grubom računicom, ostali smo bez posla vrednog oko 200 miliona evra - tvrdi naš sagovornik.

foto: Printscreen

Producenta serije „Kripton“ Dejvida S. Gojera tokom posete Srbije primio je i tadašnji premijer Aleksandar Vučić na razgovore.

- Holivudske producente iz Srbije je oteralo i to što nisu bili sigurni kako će funkcionisati povraćaj dela uloženog novca. Zakon je tek bio donet i sporo se primenjivao - kaže sagovornik.

foto: Printscreen

Britanci skinuli kajmak

Anđelka Vlaisavljević, direktorka i vlasnica kuće „Vork in progres“, koja je glavni krivac za dolazak mnogih stranih produkcija u Srbiju, ostala je nedostupna za komentar do zaključenja broja. Vest da će serija biti snimana u Severnoj Irskoj objavili su filmski portali, koji napominju da su tamo urađene mnoge serije BBC.

Supermen je definitivno jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih superjunaka na svetu. Još četrdesetih godina prošlog veka on je postao simbol heroizma i junaštva. Svi znamo njegovu priču, da je rođen na dalekoj planeti Kripton, koja je uništena. Da bi ga spasli, njegovi roditelji su ga stavili u svemirski brod i poslali na Zemlju. Zbog našeg sunca dobio je neverovatne moći i postao zaštitnik planete Zemlje.

„Kripton“ je serija koja se bazira na vremenu pre nego što je Supermen rođen. Priča se vrti oko Supermenovog dede i porodice El, koja se borila za očuvanje ove planete.

Nemanjići

Za razliku od Srbije, naši susedi Hrvati uspeli su da zadrže strane producente uprkos nestabilnoj političkoj situaciji, a u Dubrovniku i drugim gradovima na Jadranu snimana je hit saga „Igra prestola“. Trenutno od kapitalnih projekata snimaju se samo „Nemanjići“, a u planu je i film Rejfa Fajnsa.

Kurir / LJubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track